A sárga gévagomba 1.

2019. május 30., csütörtök, Család

Alig hagyta el Betfalvát, Tompa László szülőfaluját a vonat, az egyik patakparti fűzfán érdekes látványra figyeltem fel. Szép sárga, változatos méretű levelek virítottak a fa törzsén. Gomba volt az, persze, de nem tudtam, hogy miféle. Otthon utánanéztem Veress Magda kincses gombáskönyvében. Ízletes és legalábbis egy dolog miatt kétségtelenül csodálatos, rendkívüli gombára ismertem rá benne. Megtudtam, hogy sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) a fán élősködő zsákmányjelölt neve. Megesett hát a felderítés és az azonosítás, hátravolt még az elejtés.

Két lyukasórát rendelt ki számomra a sors másnap Székelykeresztúron az árvaházban, ahol akkor tanítottam, kitűnő alkalom kínálkozott tehát a betfalvi gombászati kiruccanásra. Gyalog mentem, a sínek között eregéltem. Veszélyesnek nem volt veszélyes, ugyanis ritkán járt arra vonat (a székely gőzös, amelyről a fáma szerint halászni is lehetett, s még az is megtörtént, hogy a vonat állt meg a sorompónál, átengedve maga előtt egy szekeret, hadd lássa a világ, tud ám udvarias lenni!). Inkább tarthattam volna attól,  hogy valaki már leszedte a kiszemelt gombát, amely társai többségétől eltérően nem megy össze a sütést, főzést követően, ugyanakkora marad, mint nyers állapotában. No de szerencsém volt, kevesen ismerték, ismerik a fűzfatüdőt.

Megszedtem belőle jó nagy zacskónyit. Vihettem volna magammal többet is. Nem tettem, mert akkor még nem voltam eléggé biztos a dolgomban, s kissé féltem a falu szájától is. Elképzeltem, mint fogják mondani: „Né, mennyi bolondgombát cipel a tanár úr!” Másnap ezt fel se vettem volna, mert akkor már biztos voltam benne, hogy sárga gévagombát, gilvát szedtem, először életemben. S odahaza ki is próbáltuk (panírozva, levesnek, majonézesen és savanyúságnak): egészen jónak találtuk, bár nem épp annyira ízletesnek, mint a másik, máshol szintén gilvának nevezettet, a kései laskagombát.

A gévagombatelep megpillantását követő harmadik napon vissza­tértem Betfalvára. A fapusztító ínyencség megmaradt fiatal példányait ezúttal kerékpáron és büszkén szállítottam Keresztúrra. A mintegy húsz­kilónyiból jó néhányat kollégáimnak ajándékoztam. Végső soron magam is ajándékba kaptam a gombát; valamitől, valakitől...

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2019-05-30: Család - :

Hódítsuk vissza otthonainkat! 2.

Szülőnek lenni ma szinte népszerűségi versennyé vált. Arra vágyunk, hogy gyermekünk szeressen minket, mindeközben félünk mindentől, ami veszélyezteti jó kapcsolatunkat. Ezért a szülők gyakran gyermekeik minden kívánságát teljesítik, elnézik neveletlenségüket, megmentik őket tetteik következményeitől. Úgy tűnik, mintha nem lennének eszközök a hisztik, a könnyekkel és hangoskodással is járó akaratcsaták megfelelő kezelésére. Azaz mégis vannak – annyira okos eszközök, hogy képesek elhallgattatni egy toporzékoló, követelőző gyermeket.
2019-05-30: Család - :

A döntés (Kiutak az alkohol rabságából 4.)

„Testvérek, Isten irgalmára kérlek benneteket: Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul. Ez legyen szellemi hódolatotok. Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes.” (Róm 12, 1–2)