Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A holland példa

2019. június 4., kedd, Kultúra

Kis kiállítást – a holland scheweningeni fürdő fennállásának tavalyi kétszázadik évfordulójára készített fürdőtörténeti tárlatot, mely az Erzsébet park zenepavilonjában látható – és egy fölöttébb tanulságos előadást mutatott be szerda délután Sepsiszentgyörgyön Deuten-Makkai Réka, a Hágai Városi Könyvtár felnőttoktatásért felelős szakembere.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A könyvtár részletes ismertetése talán inkább a szakemberek érdeklődésére tarthat(ott volna) számot, néhány információ azonban mindenképp kiemelendő előadásából. Hollandiában minden ügyintézést digitalizáltak már, az ügyfélszolgálati szerepet a közkönyvtárak látják el – ami rossz is, meg jó is. Többletmunkát jelent (de ehhez pénzforrást társítottak az önkormányzatok), viszont lehetőséget is az újabb közönség toborzására. Mert a soknemzetiségű (Hága félmilliós lakossága 134 nemzetiségből tevődik össze) holland város közkönyvtárának legfőbb céljául a közösségépítést tűzte ki. Ennek megfelelően számtalan programot szerveznek, az olvasási kultúrát például már magzatkorban elkezdik, és az életen át való tanulást nemcsak kijelentésként, de a gyakorlatba ültetés szándékával értelmezik. Ily módon a Hágai Városi Könyvtár Hollandia második leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, évi másfél milliós – napi ötezres – látogatottsággal. És hogy ide fejlődhetett Hollandia, az egy nagyon egyszerű dolognak köszönhető: az ország alkotmánya rögzíti, minden állampolgár alapjoga, hogy két kilométeres körzetben közkönyvtárhoz való hozzáférést biztosítsanak számára...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-04: Kultúra - :

Meghalt Térey János költő, író, műfordító

Életének 49. évében, hétfő reggel váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író műfordító.
2019-06-04: Magazin - :

Erdélyben járt Nicolas Cage

Kolozsváron tizennyolcadik alkalommal nyitották meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF), melynek idei meghívott sztárvendége az egykor igazi tehetségként feltűnő, majd egyre több kínos hollywoodi gagyiban szerepet vállaló Nicolas Cage volt. Pedig Francis Ford Coppola unokaöccsé­nek olyan emlékezetes alakításai is vannak, mint amiket a Madárka, az Arizónai ördögfióka, a Las Vegas végállomás, A szikla vagy az Adaptáció című filmben láthattunk tőle.