Azok a rejtélyes Kárpátokon túli szavazatok

2019. június 4., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nincs itt semmi látnivaló, az RMDSZ eddig is kapott szavazatokat az Erdélyen kívüli megyékből, és ez teljesen természetes, hiszen a szövetség mindig igyekezett megszólítani a román választókat. Kelemen Hunor szövetségi elnök ezzel magyarázta, hogy az idei európai parlamenti választásokon a magyar szervezet feltűnően sok – húszezernél több – voksot kapott olyan megyékben, ahol csak nagyon kevés magyar él, ráadásul ezek nélkül a szavazatok nélkül alig-alig lépte volna át az ötszázalékos küszöböt.

Kelemen Hunor magyarázatát megelőzően Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök azzal érvelt, hogy a románok lakta helyeken még soha nem volt ennyi szavazóbiztosa a szövetségnek, ezért az elvárásokhoz képest még alul is teljesítettek a Kárpátokon túli megyék – vajon Ialomițára gondolt-e, ahol a legutóbbi népszámláláson 28-an vallották magukat magyarnak, de 772-en voksoltak a tulipánra? –, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester pedig egyenesen a románok Orbán Viktor iránti szimpátiáját sejtette a fölöttébb különös eredmények hátterében.

Mindezek a magyarázatok azokat a médiaértesüléseket igyekeznek cáfolni, amelyek szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt segített be az RMDSZ-nek, hogy összejöjjön az 5 százalék. Ami – ha igaz – nemcsak azért fölöttébb kínos a magyar szervezetnek, mert a voksolás előtt három nappal látványosan szakított a kormánykoalícióval, hanem azért is, mert azonnal adódik a kérdés: vajon mi lehetett az ára eme aprócska szívességnek, amit – sajtóhírek szerint – az akkor még szabadlábon basáskodó Liviu Dragnea pártja tett a szövetségnek?

A Kárpátokon túli szavazatok rejtélyére aligha derül fény a következő időszakban, jelentősen segítene azonban a gyanú eloszlásában, ha a következő időszakban a szervezet nem különféle háttéralkuk révén igyekezne eredményeket elérni, hanem nyíltan, következetesen, elszántan állna ki a magyarság érdekeinek védelmében, adna a román közvélemény megítélésre, és fontos kérdésekről születendő döntések során figyelembe venné azt is, hogy az RMDSZ megítélése visszahat a közösség egészére. Mert az biztos: jó fényt nem vetett ránk sem, hogy jó ideig a börtöntől szabadulni akaró Liviu Dragnea és pártja csatlósaivá vált a magyarok legnagyobb érdekvédelmi szervezete. És ezen még az sem változtat, ha történetesen a másik oldalon sem volt és talán most sincs senki, akivel tárgyalni, egyeztetni lehetne.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-06-04: Közélet - Fekete Réka:

Tanulj szakmát!

Iskolán kívüli tananyagként tanulnak szakmát a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjai, akik vállalták, hogy önként vesznek részt abban a kétéves Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban, amelynek fő pályázója a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A pályázat egy szakaszát háromnapos szakmai vetélkedővel zárják, amelynek utolsó gyakorlati próbáit a napokban tartották.
2019-06-04: A múlt hét - Kuti János:

De hogyan tovább?

Az európai parlamenti választási (és népszavazási) kampányban az ellenzéki pártok arról regéltek, hogy ha a kedves vagy elkedvetlenedett, a szociáldemokrata–LDSZ-kormányzatból kiábrándult szavazó rájuk üti pecsétjét, akkor itt kő kövön, kormánypártok hatalmon nem maradnak. És már vasárnap este nagy volt az öröm, látván az ellenzék mindent, de főleg a kormánypártokat elsöprő győzelmét.