Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellenA brassói táblabíróság döntésére várnak

2019. június 4., kedd, Közélet

Az a végleges döntés született május 30-án a Kovászna Megyei Törvényszéken a felperesként a román államot képviselő pénzügyminisztérium és az alperesként szereplő ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete, az ozsdolai és a megyei földosztó bizottság közötti perben, hogy a brassói táblabíróságnak kell eldöntenie: a kézdivásárhelyi bíróság vagy a megyei törvényszék illetékes-e alapfokon letárgyalni az ügyet és ítéletet hozni.

  • Tüntetés a kézdivásárhelyi bíróság előtt április 2-án. A szerző felvétele
    Tüntetés a kézdivásárhelyi bíróság előtt április 2-án. A szerző felvétele

A május 23-i tárgyaláson Laczkó-Dávid Géza, a közbirtokosság ügyvédje azzal érvelt, hogy a per milliós nagyságrendről szól, ezzel szemben a kézdivásárhelyi bíróság hatásköre csak 200 ezer lejes felső határig terjed, ezért azt kérte, hogy az ügyet a megyei törvényszék és ne a kézdivásárhelyi bíróság tárgyalja le.

Pál István, az ozsdolai közbirtokosság elnöke arról számolt be tegnap érdeklődésünkre, hogy habár a telekkönyvükön 4759 hektár erdő szerepel, abból közel háromezer hektárt szolgáltattak vissza 2003-ban, 1879 hektárt pedig elvett tőlük a román állam és odaadta a tulnici-i közbirtokosságnak, amely ily módon 15 000 hektár erdőhöz jutott, holott csak tízezer hektárra tartott igényt. A tulnici-iaknak adott erdőért, habár közös telekkönyvön szerepel, nem perel a román állam, azt nem akarják visszaállamosítani. A közbirtokossági elnök véleménye szerint azért helyezték át az ügyet a brassói táblabíróságra, mert a megyei törvényszék bírói nem merték vállalni a döntéshozatalt, inkább jobbnak látták áthárítani a döntést.

A közbirtokosság vezetője arról is beszámolt: amióta március 8-án a per miatt leállították a közbirtokosság tevékenységét, csak a kitermelő cégnél tizenöt ember maradt munka és jövedelem nélkül, és az intézkedés még több főt érint, hiszen 150–200 személynek tudtak ideiglenesen munkát biztosítani. Kétezer ember sorsáról van szó, akiknek a létük függ a közbirtokossági erdőtől – mondotta Pál István. Azt is közölte, hogy a per miatt annak befejezéséig jelzálogot tettek a Lárosra, ezért az egészségügyi vágáson kívül semmilyen tevékenységet nem folytathatnak, így az ozsdolai közbirtokosság, illetve az emberek munka és jövedelem nélkül maradtak. „Azok a fiatalok, akiknek eddig a körbiztokosság biztosított munkát, most külföldre távoznak, sajnos ezt teszi velük, velünk a román állam” – mondotta keserűséggel a közbirtokosság elnöke, aki nem adja fel a harcot, s ha Romániában végleges visszaállamosítási döntés születik, panaszukkal a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-06-04: Belföld - :

A tárca nem járult hozzá az átalakításhoz (Úzvölgyi katonatemető)

A védelmi minisztérium közölte: az idegen háborús emlékhelyek átalakítása csakis a minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) előzetes hozzájárulásával végezhető el Romániában, és a hivatal – 2004-es megalakulása óta – nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához.
2019-06-04: Közélet - Hecser László:

Zalánpatakon járt Károly herceg

Károly walesi herceg diszkréten, már-már titokban kereste fel a múlt héten erdélyi érdekeltségeit. A zalánpatakiak elmondása szerint szerdán érkezett hozzájuk, és szokásához híven idén is a környékbeli kirándulásokkal töltötte az időt, de úgy hallották, Miklósváron is megfordult.