Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dunai hajóbalesetFelszínre hoztak két holttestet a búvárok

2019. június 4., kedd, Világfigyelő

A búvárok felhozták a múlt heti dunai hajóbaleset egyik áldozatának holttestét tegnap Budapesten. Az áldozatot a Hableány roncsának mentési munkálatai közben találták meg. Hartánál is holttestre bukkantak a Dunában.

  • A kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál június 3-án. FOTÓ: MTI / MÁTHÉ ZOLTÁN
    A kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál június 3-án. FOTÓ: MTI / MÁTHÉ ZOLTÁN

A Terrorelhárítási Központ (TEK) tegnap azt közölte, hogy a délelőtti felderítő merülés során a magyar búvárok megtaláltak egy holttestet, amelyet később a koreai búvárok hoztak felszínre. Múlt szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál ütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajók mentettek ki, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Húsz embert keresnek. A Hableányt a Margit hídnál találták meg a mélyben. A Duna áradása és a gyors áramlás miatt a búvárok hétfőig nem tudták megközelíteni a hajótestet.

Hajdu János, a TEK főigazgatója tegnap azt mondta: az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már „érdemi mozgásra” is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai–magyar merülésekre is sor kerülhet. Hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté. Hajdu János azt mondta: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínre a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan  néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve azoknak a magyaroknak, akik kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, de elfogadják a Terrorelhárítási Központ irányelvét, amely szerint a merülő búvárok életének védelme a legfontosabb.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész a balesetet – kiemelt tárgyi súlyára és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel – kiemelt üggyé nyilvánította.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-04: Belföld - :

Európai szinten is megjeleníthetjük törekvéseinket

A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés lehetőséget teremt baszkoknak, bretonoknak, flamandoknak, katalánoknak, korzikaiaknak, skótoknak, székelyeknek, walesieknek, északíreknek, a belgiumi német közösségnek és más kisebbségi közösségeknek is, hogy nemzeti törekvéseiket európai szinten jelenítsék meg – hívta fel a figyelmet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.
2019-06-04: Világfigyelő - :

A nemzeti összetartozás napja

Csaknem 5000 gyerek érkezik Budapestre, hogy részt vegyen a nemzeti összetartozás napjának programjain. Ma közös éneklés lesz a Parlament előtti Kossuth téren.