A román megszállásra emlékezik Hódmezővásárhely

2019. június 5., szerda, Magazin

A város száz évvel ezelőtti román megszállásáról nyílt kamarakiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Arany-Tóth Attila, a közgyűjtemény sajtóreferense emlékeztetett: az első világháborúban a legnagyobb veszteséget a Dél-Alföld, Békés, Csanád és Csongrád vármegye lakossága szenvedte el. Hódmezővásárhelyről 1914 és 1918 között mintegy 15 ezer férfi vonult hadba, és mintegy 2800 katona lett közülük a háború áldozata.

A királyi román hadsereg egységei 1919. április 30-ára virradóra érkeztek Hódmezővásárhelyre. A román hatóságok több száz vagonnyi gabonát, lisztet és több ezer élőállatot foglaltak le. A városi direktóriumot május 8-án feloszlatták. Nem sokon múlott, hogy Hódmezővásárhely és Makó román terület legyen, ezt bizonyítja a Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze által összeállított tárlaton bemutatott román térkép, amelyen a két város a megrajzolt határvonal keleti oldalán látható.

A tárlat része a román parancsnokság által láttamozott igazolvány, amely nélkül nem lehetett a várost elhagyni, valamint az igazolólapok, amelyeket a rekvirált jószágok fejében kaptak a megkárosított tulajdonosok. A tárlókban megtalálható az a kárbejelentési jegyzék, amelyet Tornyai János állított ki a tőle elvitt több mint hétszáz festményről és rajzról, valamint a részletes lista az európai hírű Kalmár-féle rostagyárat ért károkról.

A megszállás idején tűnt fel Berényi László, aki magát rendőrparancsnoknak titulálva hozott intézkedéseket a városban. Állandó kísérőjével, Nagy Gézával a román katonák segédletével a város lakosai közül túszokat szedtek, akiket a városházán börtönöztek be. Berényi László július 25-én délelőtt indította meg román katonai fedezettel a menetet a Kutasi út felé, és közben másokat is a sorba kényszerített. Az orvos Nagy Dezső tanyájához érve három embert agyonlőttek, a többieket leterelték a tanya pincéjébe és később végezték ki. Ötvenhatan haltak mártírhalált.

A kegyetlenkedésről a helyi sajtó is beszámolt; a korabeli újságok oldalai is megtekinthetők a Tóth Mihály és Hegyi Endre magángyűjtő, valamint a hódmezővásárhelyi levéltár segítségével létrejött kamaratárlaton.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-06-05: Magazin - :

Otthonról haza kerékpárral

Tekerj otthonról hazáig! elnevezéssel Kárpát-medencei kerékpáros emléktúrát szervez a Pesti Fiatalokért Egyesület, hogy ezzel erősítsék a nemzeti összetartozást.
2019-06-05: Kultúra - Hecser László:

Szilveszter, akinek dalolását élmény hallgatni

Erdővidék Múzeumának vendége volt múlt héten Borbáth Szilveszter néptáncos-népdalénekes, a Fölszállott a páva vetélkedő Döntők döntőjének győztese. A vargyasi fiatalember és édesanyja, Borbáth-Fülöp Ildikó az elmúlt bő tíz évről mesélt: miként fedezték fel, hogy az óvodás csöppségnek tehetsége van az énekléshez, miként indult a pályafutása, melyek voltak életének meghatározó pillanatai, miként képzeli el szakmai és magánéleti jövőjét. Az értettségi előtt álló fiatalember terveiről szólva elmondta: egy ideig tanulmányai minden bizonnyal még az anyaországhoz kötik, de szülőföldjén szeretne élni, családot alapítani, a következő nemzedékeket énekre és táncra tanítani. A találkozón a résztvevőket Borbáth Szilveszter rövid  előadással is megajándékozta.