Otthonról haza kerékpárral

2019. június 5., szerda, Magazin

Tekerj otthonról hazáig! elnevezéssel Kárpát-medencei kerékpáros emléktúrát szervez a Pesti Fiatalokért Egyesület, hogy ezzel erősítsék a nemzeti összetartozást.

Kozma Dávid a szervezet képviseletében a rendezvényt bejelentve a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontos, hogy a nemzeti összetartozás tettekben is kifejezésre jusson, hogy a magyar fiatalok – éljenek Magyarország határain belül vagy kívül – aktívan részt vegyenek a közösségformálásban, a nemzet erősítésében. A fiatalok felelőssége, hogy a nemzeti összetartozás unokáink számára is a mindennapok része legyen. Mint mondta, a közösségek a nemzet tartópillérei, a közös élmények alapozzák meg az összetartozás érzését, az egymás iránti tiszteletet, ezért szervezik meg a kerékpáros túrát. Négy helyszínről összesen 76 település érintésével haladnak a kerékpárosok Budapest felé, ahová egyszerre érkeznek meg augusztus 20-án. Az egyik útvonal Dunaszerdahelyről (187 kilométer), a másik Nagyváradról (389 kilométer), a harmadik Szabadkáról (274 kilométer), a negyedik pedig Beregszászról (424 kilométer) indul, és a kerékpárosok augusztus 20-án a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében találkoznak.

A rendezvényre az otthonrolhaza.hu weboldalon lehet regisztrálni, augusztusban pedig mobiltelefonos alkalmazás is indul. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, nagyon örülnek annak, hogy az intézmény a magyar ifjúság számára ma is olyan ikonikus helyszín, hogy a rendezvény befutójának választották. A rendezvény nagykövete Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó és Miklós Edit olimpiai 7. helyezett alpesi síző, mindketten az összetartozás fontosságát hangsúlyozták és csatlakozásra buzdítottak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 987
szavazógép
2019-06-05: Magazin - Józsa Zsuzsanna:

Keressük meg a határon túl élőket (A nemzeti összetartozás napja)

Kezdeményezést indított a nemzeti összetartozás napjára a Kárpát-medencében – Erdélyben is – működő, találkozókat szervező Háló mozgalom, amely harminc éve építi a határokon átívelő, ökumenikus szellemű magyar–magyar közösségi kapcsolatokat.
2019-06-05: Magazin - :

A román megszállásra emlékezik Hódmezővásárhely

A város száz évvel ezelőtti román megszállásáról nyílt kamarakiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Arany-Tóth Attila, a közgyűjtemény sajtóreferense emlékeztetett: az első világháborúban a legnagyobb veszteséget a Dél-Alföld, Békés, Csanád és Csongrád vármegye lakossága szenvedte el. Hódmezővásárhelyről 1914 és 1918 között mintegy 15 ezer férfi vonult hadba, és mintegy 2800 katona lett közülük a háború áldozata.