Üresség jobbról-balról

2019. június 5., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A román szociáldemokraták már többször ráfáztak arroganciájukra, ám ebből adódó vereségeik után legalább ideig-óráig megpróbáltak farkasból báránnyá vedleni. Ennek a meghunyászkodó magatartásnak köszönhették többek között a 2016-os parlamenti választásokon aratott „történelmi” győzelmüket is, alig egy évvel azután, hogy a Ponta-kormányt a Colectiv-tragédia miatt kitört lakossági felháborodás elsöpörte.

Hatalmával azonban élni nem, csak visszaélni tudott ez a társaság, így mára a posztkommunista Románia legerősebb politikai alakulata ismét a vesztesek közé került – és újrakezdte a kozmetikázást. Az irányítást átvevő Viorica Dăncilă iparkodik tisztábbra mosni a párt mundérját, hiszen három újabb választás következik a jövő év végéig. Az igyekezet nem túl meggyőző, a polgárnak egykutya, hogy a még csak alapfokon elítélt Darius Vâlcov vagy a már jogerősen bűnösnek minősített (felfüggesztett börtönnel sújtott) Remus Borza a kormányfő gazdasági tanácsadója – jólétet szeretnénk, de nem csupán az állami vezetők számára. És nem azon az áron, hogy még az unokáink is a jelenlegi kormányhitelek kamatjait nyögjék.

Az SZDP-től ennyi telik, ám hiába nézünk át a másik oldalra: az ellenzék felfuvalkodottságánál csak a megosztottsága nagyobb. A magukat máris nyeregben érző nemzeti liberálisok tárgyalások helyett civakodnak azokkal, akikkel esetleg kormányt tudnának alakítani, és meglehetősen alpári nyilatkozatháborúba bocsátkoztak Dacian Cioloş és Dan Barna szövetségével, noha másra aligha számíthatnak, Tăriceanu és Ponta pártjai a baloldalhoz húznak, a Băsescué kiszámíthatatlan, az RMDSZ-ből nem kérnek.

A liberálisok arroganciája sem éppen új keletű, de annyival rosszabb, mint ellenfeleiké, hogy évek alatt sem tudtak kidolgozni egy kormányprogramot. A 2016-os választásokon az akkor még általuk támogatott Cioloş platformjával indultak, és – noha félévenként megkísérelték a kormány megbuktatását – azóta sem ajánlottak semmilyen saját alternatívát Liviu Dragnea híres programjával szemben. Amelyből ugyan főleg az valósult meg – az igazságszolgáltatás átszabása –, amiről a végül mégis rács mögé került pártvezér nem is akart beszélni, de azért más is, például a tanárok és orvosok béremelése, az egyetemisták ingyenes vonatjegye, ami az ígéreteknél és várakozásoknál jóval kevesebb, de a semminél több, akkor is, ha tudjuk, hogy jóindulatot próbáltak vásárolni, mit sem törődve a következményekkel.
Jó lenne azt látni, hogy a Dragnea utáni vezetők – akár kormányon vannak, akár erre készülnek – komolyan veszik feladataikat, okulnak kudarcaikból és sikereikből is, és összeszedett, megvalósítható tervekkel rukkolnak elő. No meg szavahihetőbb, felkészültebb emberekkel, hogy ne az enyveskezű, mosdatlanszájú, üresfejű hőzöngők uralják a közéletet. Az alapállás módosítására van szükség ahhoz, hogy Románia fejlődni tudjon, és az a kérdés, hogy van-e, aki megtegye?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1662
szavazógép
2019-06-05: Belföld - :

Prefektusi ultimátum a temetőfoglalóknak (Úzvölgye)

Bákó megye prefektusa felszólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy vonja vissza azt a március 29-i határozatát, amellyel a kisváros közvagyonába sorolta be az úzvölgyi katonatemető területét. A június 4-én keltezett dokumentumot Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora mutatta be tegnap közösségi oldalán. Maricica-Luminița Coșa prefektus június 25-ig adott határidőt az önkormányzatnak a határozat visszavonására. Közölte: ha ez nem történik meg, a közigazgatási bírósághoz fordul. A határozat bírósági megtámadása automatikusan felfüggeszti annak hatályát a jogerős ítélet kimondásáig.
2019-06-05: Közélet - Farkas Réka:

Jövőt építeni a múlt hibáiból tanulva (Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön)

Immár hagyománya van Sepsiszentgyörgyön, hogy minden évben június 4-én délután fél hatkor megkondulnak a belvárosi harangok, és több százan gyűlnek össze az Erzsébet parkban, az egykori országzászló helyén, emlékezni a Magyarországot felszabdaló trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára – így történt ez tegnap is. Ma már minden magyar politikai szervezet szónokot küld a rendezvényre, és ez évben is az összetartozás, az összefogás volt beszédeik közös nevezője, a tragikus múlt megidézése mellett igyekeztek bizakodó, de megmaradásunkért, jövőnkért vívott küzdelemre sarkalló szavakat hallatni.