Hírsaláta

2008. szeptember 2., kedd, Belföld

LIBERÁLIS ÁLMOK. Óvakodni kell egy olyan alkotmánytól, amely túl nagy hatalmat biztosít az államelnöknek — figyelmeztetett Călin Popescu Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke a fiatal liberálisok nyári iskoláján Costineşti-en. A miniszterelnök úgy véli, a törvényt úgy kell módosítani, hogy parlamentáris köztársaság vagy parlamentáris monarchia jöhessen létre Romániában. (Realitatea)

ÁLLAMFORMA-VITA. Elena Udrea, a demokrata-liberálisok odamondogató asszonysága azonnal reagált a miniszterelnök beszédére, és felháborodottan beszélt arról, hogy Tăriceanu Patriciu hatására vissza akarja hozni a királyságot Romániába. Emil Boc pártelnök és elnöki trombita teljes hangerővel az elnöki köztársaság mellett agitált, ami érthető is, ők valamennyien azt szeretnék, ha nőne Băsescu hatalma. A román politikai osztály többi része a parlamentáris köztársaság híve, elsősorban azért, hogy ne egy ember kezében összpontosuljon a hatalom. (Antena3)

SZENT ISTVÁN ÜNNEPE BÁKÓBAN. A prefektúra által szervezett rendezvényen jelen volt Bákó megye alprefektusa és Magyarország bukaresti nagykövete. Várakozáson felül sikerült ez a rendezvény. Érződött a prefektúra magatartásán, hogy fontosnak tartja a szebbik-jobbik arcát mutatni Magyarországnak. (Duna TV)

TEHETETLEN RENDŐRSÉG. Brassó a legveszélyesebb erdélyi város, míg országos szinten Craiova viszi a prímet. A rend őreinek a legnagyobb problémát az alvilági főnökök jelentik, hiszen azok az emberek, akik ezeket a konfliktusokat gerjesztik, rendre kicsúsznak az igazságszolgáltatás keze alól, és legtöbb esetben csak enyhe pénzbüntetést kapnak. (Evenimentul zilei)

AZ ORSZÁGUTAK ÁLDOZATAI. A hét végén hat súlyos közlekedési baleset történt az országban, tizenöten meghaltak és tízen megsebesültek. Súlyos sérüléseket szenvedett Kolozsvár és Marosvásárhely között Toni Dobos volt labdarúgó, Bukarestben meg Gheorghe Zamfir pánsípművész. Dobos életveszélyes állapotban fekszik egy magánklinikán, Zamfir állapota stabil. (Adevărul)

ÖREG EMBER, NEM VÉN EMBER. Az ország alkotmánya meglehetősen világosan megfogalmazza ugyan, hogy az általános választások után az ötven plusz egy százalék többséggel parlamenti többséget megszerző párt vagy koalíció valamelyik prominens személyiségét nevezheti ki miniszterelnöknek az államfő, a választások előtti hajcihőben mégis, akinek kedve szottyan, bejelenti, hogy miniszterelnök szeretne lenni. Nagy feltűnést keltett a 65 éves Theodor Stolojan, aki hogy fizikai alkalmasságát bizonyítsa, a tengervízből kiszállva jelentette be: pályázik a kormányfői tisztségre. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-09-02: Közélet - Kuti János:

Szerezzünk egy nagyhatalmat… (A múlt hét)

...amely elismeri autonómiánkat. Ez a biztos módszer. Sőt, Koszovónak nem csak az autonómiáját, hanem a függetlenségét is elismerte Amerika, és utána még egy sor ország. A koszovóiak örültek. Amikor a saját tartományait: Dél-Oszétiát és Abháziát megtámadta Grúzia, akkor felmordult az orosz medve. Medvegyev azt mondta: a medve egyen meg. És Putyinék elkezdték potyogtatni a bombákat Grúziára. Azután Moszkva elismerte a két kis nép függetlenségét. A dél-oszétok és abházok nagy örömére. Ki is vonultak ünnepelni az utcákra. Most viszont az oroszok vonulnak ki Grúziából. Ímmel-ámmal. Ráadásul ott, aki akarja, annak már orosz állampolgársága is lehet.
2008-09-02: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Egymást is átverik
A KP törli az NRP-vel kötött egyezséget, és a szenátus alelnöki tisztségét kéri, amelyet jelenleg Corneliu Vadim Tudor tölt be. A konzervatívok a következő ülésszakra (szeptembertől decemberig) saját emberüket, Corneliu Pascut jelölték. A pártvezetés döntését tegnap közölték a szenátus házbizottságával, megemlítve, hogy eme határozat törli a korábban kötött megállapodásokat a szenátus Állandó Bizottsága vezetői tisztségeinek elfoglalása kapcsán. A botrány nem maradt el, így a szenátus rendhagyó módon, az alelnök megválasztása nélkül zárta első ülését, ma pedig egyeztető tárgyalásra hivatalosak a két párt elöljárói.