Belföldi hírek

2008. szeptember 2., kedd, Belföld
Egymást is átverik

A KP törli az NRP-vel kötött egyezséget, és a szenátus alelnöki tisztségét kéri, amelyet jelenleg Corneliu Vadim Tudor tölt be. A konzervatívok a következő ülésszakra (szeptembertől decemberig) saját emberüket, Corneliu Pascut jelölték. A pártvezetés döntését tegnap közölték a szenátus házbizottságával, megemlítve, hogy eme határozat törli a korábban kötött megállapodásokat a szenátus Állandó Bizottsága vezetői tisztségeinek elfoglalása kapcsán. A botrány nem maradt el, így a szenátus rendhagyó módon, az alelnök megválasztása nélkül zárta első ülését, ma pedig egyeztető tárgyalásra hivatalosak a két párt elöljárói.

A Konzervatív Párt és a Nagyrománia Párt a 2004-es parlamenti választások után megegyezett abban, hogy a két 2008-as parlamenti ülésszakban a szenátus alelnöki tisztségét — amelyet a tárgyalások során a KP nyert el — az NRP foglalhatja el a szenátus egyik titkári, illetve a gazdasági bizottság elnöki székéért cserében. Ha nem kapják meg az alelnöki posztot, a konzervatív szenátorok akár le is mondanak parlamenti tisztségükről — jelentette ki Daniela Popa KP-elnök az SZDP vezetőivel folytatott megbeszélés után az algoritmusra hivatkozva és a tisztelt ház működésképtelenségével fenyegetőzve.

Indítványokkal indítanak

A mezőgazdaság helyzete miatt még a héten benyújt egy egyszerű indítványt az SZDP, és a bizalmatlansági indítványtól sem riad vissza, ha a kormány nem mond le arról, hogy energetikai vállalatot hozzon létre — jelentette be tegnap Cristian Diaconescu, az SZDP szóvivője. További indítványok tárgya az egészségügy állapota, illetve a nyugdíjak kérdése lehet, ezek azonban nem kerültek szóba a pártvezetés tegnapi ülésén. * A D-LP öt egyszerű indítványt akar benyújtani ebben a parlamenti ülésszakban: a fűtéstámogatás, az oktatás, az infrastruktúra, az egészségügy és az európai alapok lehívása témájában. Az elsőt már csütörtökön iktatják, ha a kormány nem fizeti ki a helyi önkormányzatoknak a 2000 milliárd lejes elmaradást. Bizalmatlansági indítványt az LDP nem tervez, Boc szerint nincsenek meg az eljáráshoz szükséges aláírások. Az egyszerű indítvány elfogadása a felelős tárcavezető menesztését jelentené, erre azonban nem volt példa Romániában. Bizalmatlansági indítvánnyal az egész kormányt meg lehet — elvileg — buktatni.

Kampányfőnök a pártelnök

Emil Boc pártelnök lesz a D-LP kampányfőnöke a parlamenti választásokon Vasile Blaga helyett, aki a kampány nem hivatalos koordinátora lesz. Blaga maga is jelölteti magát szenátornak, és saját pénzalapját kezeli. Gheorghe Flutur D-LP-alelnök tegnapi bejelentése szerint megyei szinten a fiókszervezetek elnökei koordinálják a kampányt.

Rendkívüli készületek

Rendkívüli kongresszuson nevezi meg kormányfő-jelöltjét az SZDP—KP pártszövetség. A két párt szeptember 27-én előbb külön-külön szervezi meg saját kongresszusát, majd egy közöset is, ahol bejelentik az általuk támogatott politikus nevét. A szövetség tegnap kinevezett szóvivője, Bogdan Niculescu Duvăz szerint a kongresszuson nem nevezik meg az esetleges miniszteri tisztségek várományosait is, mindössze bemutatják a kormánycsapat alapmagját. A kormányfő-jelöltek listája egyelőre még nyitott.

Négy éve a leggyorsabb növekedés

Éves szinten 9,3 százalékkal nőtt a hazai GDP az idei év második negyedében, mintegy négy éve a leggyorsabb ütemben. A tegnap kiadott jelentés szerint elsősorban a belső fogyasztás adott lendületet a gazdaságnak. Az adat meglepően jó, az elemzők lassulást vártak az első negyedévi 8,2 százalékos éves GDP-növekedés után, mert úgy vélték, hogy Románia gazdasága a túlfűtöttség jeleit mutatja — a második negyedévi növekedési ütem azonban arra utal, hogy helyreállt Románia termelési kapacitása. Az első negyedév növekedési üteme 8,8 százalékos volt. A gyors, fogyasztás vezette növekedés velejárója a nagyobb infláció, amely jelenleg kilenc százalék körüli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2008-09-02: Belföld - x:

Hírsaláta

LIBERÁLIS ÁLMOK. Óvakodni kell egy olyan alkotmánytól, amely túl nagy hatalmat biztosít az államelnöknek — figyelmeztetett Călin Popescu Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke a fiatal liberálisok nyári iskoláján Costineşti-en. A miniszterelnök úgy véli, a törvényt úgy kell módosítani, hogy parlamentáris köztársaság vagy parlamentáris monarchia jöhessen létre Romániában. (Realitatea)
2008-09-02: Közélet - Bodor János:

Falunapok Papolcon és Szörcsén

A papolciak jól érezték magukat
A hét végén Zágon község is falunapokat tartott. Az önkormányzat régebbi elhatározása szerint a községhez tartozó Papolcon szombaton, a községközpontban vasárnap került sor szórakoztató műsorokra.