Irodalom határtalanul

2019. június 6., csütörtök, Magazin

Együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel kedden, a nemzeti összetartozás napján.

  • A széphalmi múzeumban tartott tanácskozáson Orbán Viktor is részt vett
    A széphalmi múzeumban tartott tanácskozáson Orbán Viktor is részt vett

A PIM közleménye szerint a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában tartott megbeszélésen résztvevők áttekintették a kortárs magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében, és azzal a reménnyel zárták a megbeszélést, hogy a létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség az évek óta fennálló problémák egy részére megoldást kínálhat. A tanácskozáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

A megállapodás szövege szerint az aláírók együttműködnek a magyar irodalom népszerűsítésében Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkánon. „Fontosnak tartjuk az összmagyar irodalom egységben történő felmutatását Európában és a nagyvilág számára” – fogalmaznak a dokumentumban. Hangsúlyozzák, hogy az élő irodalom képlete legfontosabb elemének az olvasót tekintik. „Ezért a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját hiánypótlónak tartjuk, segítjük abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai” – idézi a közlemény az együttműködési megállapodást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1303
szavazógép
2019-06-06: Magazin - :

Erőltetett Mona Lisa mosolya

Szinte biztosan erőltetett a mosolya Leonardo da Vinci híres Mona Lisájának – állapította meg három idegkutató, akik szerint a reneszánsz polihisztor szándékosan festhette meg ilyennek modellje arckifejezését.
2019-06-06: História - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

Május 24.
Gál Sándor levélben értesíti Szent-Iványi Károly teljhatalmú országos biztost a csíkmadarasi és kézdivásárhelyi lőporgyárakban mutatkozó salétromhiányról. Németh László kormánybiztos rendeletben szabályozza a nemzetőrség összehívásának módját.