Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai intés Romániának a magyarellenesség miatt

2019. június 6., csütörtök, Belföld

Gyakori a magyarellenes gyűlöletbeszéd a romániai politikai diskurzusban, főként az autonómia, valamint a székely zászló és egyéb szimbólumok használata kapcsán – állapította meg a Rassziz­mus és Intolerancia elleni Európai Bizottság (European Commission against Racism and Intolerance – ECRI) tegnap közzétett országjelentésében. Kelemen Hunor erre reagálva közleményben fejtette ki: a jelentés bennünket igazol, és nem a példaértékűséggel hencegő politikusokat.

  • A Sepsi OSK meccsein tapasztalt magyarellenességre is kitér a jelentés
    A Sepsi OSK meccsein tapasztalt magyarellenességre is kitér a jelentés

A jelentés – amelyről az RMDSZ tájékoztató hírlevele tudósított – megjegyzi, hogy nagyon elterjedt ez a fajta diskurzus a román médiában, valamint az online platformokon, elítéli az Új Jobboldal mozgalmat a magyar és más közösségek elleni szisztematikus gyűlöletbeszéd miatt. Példaként említi Mihai Tudose volt miniszterelnök 2018. januári kijelentését, amikor egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy felakasztaná azokat a székelyföldi elöljárókat, akik kifüggesztik a székely zászlót a közintézményekre.

Az ECRI megemlíti, hogy a terrorvád miatt elítélt két kézdivásárhelyi fiatal ügye kapcsán a teljes magyar közösséget negatív fényben tüntette fel a média, a sportban előforduló gyűlöletbeszéd esetében pedig kiemelik a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK meccsein elhangzó gyakori magyarellenes rigmusokat.

Az RMDSZ hírlevele szerint Kelemen Hunor tegnap kijelentette: a többség-kisebbség viszonya biztonságpolitikai kérdés is, így ennek rendezése nélkül nincs tartós béke. A szövetségi elnök emlékeztetett, hogy a hétvégén Klaus Iohannis államfő Ferenc pápa jelenlétében ismét példaértékűnek nevezte Romániát a kisebbségi kérdés kezelésében. Az ECRI dokumentuma azonban rácáfol erre a kijelentésre, és a magyar közösség elleni hátrányos megkülönböztetésekre is felhívja a figyelmet – hangsúlyozta.

Kelemen Hunor megállapította: az RMDSZ-nek továbbra is az a feladata, hogy külföldi partnereket keressen, Európában kisebbségvédelmi törvényt fogadtasson el az uniós reformok idején, és folyamatosan tájékoztassa a döntéshozókat a magyar közösséget ért diszkriminációról, jogtiprásokról.

„Dacára a Románia által alkalmazott sikerpropagandának, az emberi jogok betartását számonkéri Európa” – reagált az országjelentésre a Magyar Polgári Párt (MPP). Az MPP szerint a gyűlöletkeltés megfékezése szempontjából derűlátásra ad okot az ECRI jelentése, ugyanis a beszámoló megállapítja, hogy a magyarok elleni gyűlöletbeszéd súlyos probléma Romániában, és kimondja, hogy a hatóságok nem indítanak büntetőeljárásokat a gyűlöletbeszéd esetén, illetve a folyamatban lévő eljárásokban nem alkalmazzák azt a törvényes előírást, hogy ha a szándék rasszista, akkor az súlyosbító körülménynek számít, és ilyen esetekben magasabb büntetést kell kiróni.

„A jelentésben foglalt megállapításokat a Magyar Polgári Párt is tapasztalja. Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával például a szervezet idén február 5-én emelt bűnügyi panaszt Dan Tanasă blogger ellen, de az ügyben négy hónap elteltével sem történt semmilyen előrelépés” – írták. A polgári párt elvárja, hogy az ECRI által ma közzétett jelentés nyomán a romániai hatóságok viszonyuljanak európai módon a gyűlöletkeltő ügyekhez, lépjenek fel határozottan a gyűlöletkeltés ellen és gyorsítsák fel a kivizsgálásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-06: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Nyárelő havában Árkoson

Bevégezni soha, csak abbahagyni – mondották helybeli lakosok, akik élénken követik mindazt, amit a helyi önkormányzat végezett a közelmúltban, de azt is, ami éppen folyamatban van. „Tessék menni és lefényképezni az aszfaltozott mellékutcákat.” Ottjártunkkor a II. Rákóczi Ferenc, régi nevén a Szövetkezet utcánál várta az építőanyagot a szegélyköveket igazító munkáscsapat. De nem csak az önkormányzat által megrendelt munkálatok, tervek felől érdeklődtünk Árkoson – megtudtuk, hogy egyre több a határban a repce, tájékozódtunk a vártemplom felújításáról, és benéztünk a Vasalóház Panzióba is.
2019-06-06: Világfigyelő - :

Védekezni kell a kommunizmus iránti nosztalgia ellen

Védekezni kell a mai európai liberális elit kommunizmus iránti nosztalgiájával szemben, amelynek nevében, tömegmanipulációs módszerekkel élve, közösségeinket bomlasztják – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap Varsóban a közép- és kelet-európai országok parlamenti elnökeinek találkozóján.