Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A normandiai partraszállásra emlékeztek

2019. június 6., csütörtök, Világfigyelő

Számos külföldi vezető, köztük a brit uralkodó és Donald Trump amerikai elnök részvételével nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg tegnap a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról.

Az eseményen Nagy-Britannia mellett 15 ország vezetői voltak jelen. A csaknem egész napos rendezvénysorozaton jelen volt háromszáznál is több veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án kezdődött normandiai hadműveletben. Megemlékező beszédében II. Erzsébet királynő kijelentette: a 75 évvel ezelőtti partraszállás sikerétől az egész világ sorsa függött. A katonák közül sokan nem tértek vissza, és az elesettek hősiességét, bátorságát, áldozathozatalát a világ soha nem fogja elfeledni. Az első hullámban partra szálló 156 ezer szövetséges katona közül a konszenzusos történeti adatok szerint 4400 halt meg a normandiai invázió első napján. Az évforduló alkalmából az angliai emlékrendezvényen képviselt 16 ország vezetői közös proklamációt tettek közzé arról, hogy a háború borzalmainak soha nem szabad megismétlődniük, és a nemzetközi feszültségeket az országok közötti együttműködéssel, békés eszközökkel kell feloldani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-06: Világfigyelő - :

Újra Weber a frakcióvezető

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének tegnap Brüsszelben.
2019-06-06: Máról holnapra - Farkas Réka:

A pápa ruhája

Miközben Klaus Iohannis államelnök arról áradozott Ferenc pápának, hogy Románia mily példaértékűen tiszteletben tartja kisebbségeinek jogait, mennyire fontos itt a békés együttélés, a többség és kisebbség közötti párbeszéd, mily jelentős szereppel bír tájainkon a tolerancia, a vendég csíksomlyói miseruhájáról éppen kicenzúrázták a magyar feliratot. Nem tudja, hogy ez Románia? – dörgött rá a csíksomlyói kegytemplom igazgatójára a kormányőrség megbízottja, és Urbán Erik hiába érvelt azzal, hogy a ruhát már jóváhagyta a Vatikán, a Járjunk együtt! pápai mottót le kellett takarni a Cristina Sabău-Trifu szatmárnémeti egyházművész által készített kazulán. A tolerancia és békés együttélés jegyében.