Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. június 7., péntek, Belföld

VISSZAFIZETIK AZ ILLETÉKET. Az elmúlt három napban 700 millió lej környezetvédelmi illetéket fizettek vissza 420 ezer autótulajdonosnak, s a visszafizetést folytatják – közölte az országos adóhatóság. Az intézkedést Eugen Teodorovici pénzügyminiszter rendelte el. Olyan illetékekről van szó, amelyet az autótulajdonosoktól 2007. január 1. és 2017. január 31. között szedtek be különböző környezetszennyezési adók címén.

  • Fotó: playtech.ro
    Fotó: playtech.ro

Románia uniós csatlakozása óta képtelen hatékonyan szabályozni, hogy polgárai szennyezési adót fizessenek a régebbi gyártású járművek után. A csatlakozás óta többféle adót is bevezettek, de hazai vagy európai bíróságok rendre törvénytelennek találták azokat: hol a méltányos verseny elvét szegték meg, hol jogtalanul diszkriminálták az autótulajdonosok egyes kategóriáit. (Főtér)

A MISERUHA KÉSZÍTŐJE A MAGYAR FELIRATRÓL. Megdöbbentette a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját készítő Cristina Sabău-Trifut, hogy a Szentatya romániai látogatásának biztonságát felügyelő kormányőrség (SPP) nyomására eltakarták a kazula magyar feliratát. „Sajnálatos beavatkozás volt ez az alkotásomba. Nem tartom természetesnek, ami történt” – mondta a szatmárnémeti egyházművész. „Sajnálom, hogy ekkora botrány kerekedett egy olyan esemény körül, ami ilyen földi dolgoknál sokkal felemelőbb élményként és emlékként kellene megmaradjon” – tette hozzá. (Maszol)

SZABADLÁBRA HELYEZTÉK AZ ÁLORVOST. A bukaresti I. kerület bírósága úgy döntött, hogy az olasz álorvos, Matteo Politi előzetes letartóztatását igazságügyi felügyeletre cserélik. Mivel a döntés ellen az ügyészek nem fellebbeztek, az álorvost szabadlábra helyezték. Politi csak a hatóságok jóváhagyásával hagyhatja el Bukarest és Ilfov megye területét, nem gyakorolhatja a plasztikai sebészetet, és rendszeres időközönként tájékoztatnia kell a hatóságokat jövedelmeiről. Az olasz álorvos február 7-től volt előzetes letartóztatásban. (Mediafax/Transindex)

FELOLDOTTÁK A KARANTÉNT Románia legnagyobb, Európa második legnagyobb sertéshizlaldájában, Brăila megyében – közölte tegnap Dragoş Frigioiu, a Brăilai Állategészségügyi Igazgatóság szóvivője. A tenyészetben tavaly augusztusban ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis. A brăilai cég két farmján összesen több mint 140 ezer sertést tartottak, a sertéspestis miatt azonban ezeket mind el kellett pusztítani. Frigioiu közölte, a tesztállatokon végzett legújabb laboratóriumi vizsgálatok eredményei kedvezőek, ami lehetővé tette a karantén feloldását, így elkezdődött a farm újranépesítése. A vírus miatt a megye 3228 tenyészetéből 3218 tenyészet teljes állományát el kellett pusztítani. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-07: Belföld - :

Eltűntek a magyarokra vonatkozó előírások (Közigazgatási kódex)

Eltűntek a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő rendelkezések az új közigazgatási törvénykönyv tervezetéből, amelyet sürgősségi rendelettel készül hatályba léptetni a kormány – közölte tegnapi hírlevelében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ).
2019-06-07: Belföld - :

Nincs diszkrimináció?

A legfelsőbb bíróság megalapozatlannak ítélte és elutasította a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) fellebbezését a bukaresti táblabíróság azon döntése ellen, amely – fenntartva az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) korábbi álláspontját – úgy döntött, nem minősül diszkriminációnak, hogy kizárólag román nyelven végezhető el a szakmai gyakorlat a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetemen (UMFST).