Mikes Kelemen Elméleti líceumA szertornateremért gyűjtöttek aláírásokat

2019. június 7., péntek, Közélet

Nem az iskola sportterme van előrehaladottan leromlott állapotban, hanem egy, a tanintézet területén található, a szertornaedzők és a Municípiumi Sportklub által bérelt kisebb ingatlan, melyet a tanintézet egyébként nem használt – tájékoztatott Már István, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatója. Az intézményvezető a lapunkban szerdán Aláírásokkal a tornateremért címmel megjelent írásunkhoz szolgált pontosítással. Abban jeleztük: kétszáz személy által aláírt petíciót nyújtottak be a sepsiszentgyörgyi és a megyei önkormányzathoz, amiben a kezdeményezők a helyzet rendezését kérik a városvezetéstől, akár más terem biztosításával.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tanintézet vezetője amiatt is hangot adott elégedetlenségének, hogy egyesek rossz fényben tüntetik fel az iskola nevét, ráadásul egy olyan ingatlan kapcsán, amelyet segítségként ajánlottak fel a két tornászedzőnek. Botos Liviu és Préda Imre azzal keresték meg a tanintézetet, hogy biztosítsanak számukra egy termet, ahol egyebek mellett a minisztériumi alárendeltségben működő Municípiumi Sportklub gyermektornászai, valamint az ők magándiákjaik edzeni tudnának. Már István számára már csak azért is érthetetlenek a városi és megyei önkormányzathoz benyújtott petíció és az ügyben elhangzott nyilatkozatok – így a megyei önkormányzat sepsibükszádi kihelyezett ülésén elhangzottak –, mivel a bérbeadáskor is egyértelmű volt az épület állapota.

Már István továbbá elmondta: Botos Liviu a sportklub nevében – melynek alkalmazottja – tavaly írt alá első alkalommal egyéves bérleti szerződést a középiskolával. A szerződés szeptemberig érvényes, de a petíció miatt kialakult helyzet nyomán az iskola vezetősége nagy eséllyel hamarabb felbontja a megállapodást. Préda Imre mint magánszemély szerződött a tanintézettel, ez a megállapodás e hónap végéig érvényes. Ő már korábban is bérelte a termet.

Ami az ingatlant illeti, Már István kifejtette: olyan épületről van szó, amely valamikor az 1970-es években épült, de amelyről még egy tervrajzot sem sikerült találniuk, más okiratokról nem is beszélve. Az igazgatói tisztség átvétele után derült ki az is, hogy a tanintézet telekkönyvében nemhogy a szertornateremként bérbe adott ingatlan (melynek a másik szárnyában a karbantartói műhelyeket rendezték be), de még a közelben lévő bentlakás épülete sem szerepel. Az önkormányzattal közösen idén januárban sikerült végigjárniuk és lezárniuk a telekkönyvezési procedúrát. A tornászok által használt ingatlannak egyébként nincs alapja, előre gyártott betonelemekből rakták össze – egyes információk szerint a város egy másik részéből költöztették ide –, a jelenleg öltözőként használt részt pedig utólag toldották hozzá – sorolta az igazgató, hozzátéve: még a telekkönyvezési eljárás ideje alatt felmerült, hogy mit lehet kezdeni az épülettel, mely valóban ázik, a terem belső falai is eléggé leromlott állapotban vannak, és ez az öltözőként használt toldalékra is igaz, a felszereléseikről nem beszélve. Ez év elejéig még költeni sem tudtak volna rá az említett telekkönyvi probléma miatt – szögezte le az igazgató. A lehetséges megoldások között felmerült a bontás is, de végső döntés még nem született.

Az igazgató továbbá azt is tisztázta, hogy a tanintézet diákjai sem a bérbeadást megelőzően, sem utána nem használták az épületet. A tornászok által használt tanszerek 90 százaléka a városi sportiskola tulajdonát képezi – amint azt Nemes Áron igazgató is megerősítette –, a líceum leltárán kizárólag az épület szerepel.

Ami a líceum sporttermét illeti, Már István elmondta: az elmúlt négy évben több javítási munkálatot is elvégeztek, így a tetőt szigetelték, jelenleg tehát nem áll fenn ázás veszélye. Emellett a mosdókat, az öltözőket a lehetőségekhez mérten rendbe hozták, a legtöbb nyílászárót kicserélték, illetve az étkezdét is sikerült korszerűsíteni – itt naponta háromszázan ebédelnek. Az igazgató szerint maradt még tennivaló a szintén a múlt század hetvenes éveiben épült sportteremnél, de remélik, az elkövetkezedőkben sikerül felújítani. Ugyanez érvényes a bentlakás épületére is, ez esetben a telekkönyvi problémák rendezése volt az elsődleges.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-06-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lejárt szavatosságú élelmiszert osztogattak

Több mint 17 tonna lejárt szavatosságú élelmiszert osztottak szét múlt hét végén Előpatak térségében. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan vajat és margarint a hatóságok igyekeznek összegyűjteni azoktól, akik adományként kapták, majd megsemmisítik.
2019-06-07: Jegyzet - Kuti János:

Eltüntetni minden áron? (Kármentő)

Mindenki, aki tehette, hozzájárult a pápalátogatás sikeres lebonyolításához. Azt nem tudták megakadályozni, hogy közben ne hulljanak hatalmas esők, de valószínű, a szentatya közbenjárására, csodák csodájára a pápai misék celebrálásakor elállt a zuhé. De az már nem a Szentatya érdeme, hogy közben nem hullt jégeső. Azt mezőgazdasági miniszterünk, Petre Daea akadályozta meg. Mikor azt kérdezték, hogy ő állította-e meg a jégesőt a pápa kedvéért, akkor mosolyogva mondta: Igen. Igen. Mert, mint állította: a múlt héten 75 rakétát lőttek ki, és így jégelhárítási rendszerünk elég jól működött. Azon dolgozunk – mondta –, hogy ellenőrzés alatt tartsuk ezeket a jelenségeket.