Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra

2019. június 7., péntek, Közélet

A kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperesi hivatal és Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános nyolcadik alkalommal szervezte meg a felső-háromszéki gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra június 6–8. között. Az idei, a hivatások évében tartott csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata: „Íme, az Úr szolgáló leánya” (Lk 1,38). Tegnap délelőtt, a kézdivásárhelyi Szentháromság római katolikus templomban Vargha Béla főesperes által celebrált szentmisét követően, mintegy negyven kézdiszéki zarándok indult a Kászonokon és a Nyeregestetőn keresztül Csíksomlyóra.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Kézdiszentléleken a Szent István-szobornál helybeliek, valamint Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Kurtapatak, Esztelnek, Csomortán, Kézdialmás, Lemhény és Bereck zarándokcsoportjai csatlakoztak hozzájuk, Kézdiszárazpataknál újabb búcsúsokkal bővült a menet. A zarándokok tegnap este Kászonújfaluban szálltak meg, ma a 9 órai szentmise után a Nyergestetőn keresztül Csíkszentgyörgy felé indulnak a hozzájuk csatlakozó huszonöt kászonújfalusi zarándokkal együtt. Ma Csíkszentgyörgyön éjszakáznak, majd szombaton 7 órakor indulnak Csíksomlyóra. Hazafelé a zarándokút szervezői autóbuszt biztosítanak a részvevőknek.

Hölgyes Pál Zsolt zágoni római katolikus plébános az indulás előtt elmondta: mint minden évben, idén is vannak veteránok és újoncok, a negyvenfős alapcsapat menet közben nyolcvanra nő. „A kegyelmeiben nagyon gazdag pápalátogatás után, a kényelmes utazási lehetőségek mellett, őseinktől példát véve vállaljuk a gyalogos zarándoklatot, hogy alázatosabban köszönthessük a Boldogságos Szűzanyát, aki hazavárja gyermekeit. Imádkozunk, hogy mi is a fiatal Máriához hasonlóan őszinte igent tudjunk mondani Isten terveire, elképzeléseire. A mostani zarándoklat áldás lesz mindazoknak, akik velünk gyalogolnak, hogy részesei legyenek a szombaton 12.30-kor kezdődő csíksomlyói búcsúnak” – mondotta a zágoni plébános.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-07: Jegyzet - Kuti János:

Eltüntetni minden áron? (Kármentő)

Mindenki, aki tehette, hozzájárult a pápalátogatás sikeres lebonyolításához. Azt nem tudták megakadályozni, hogy közben ne hulljanak hatalmas esők, de valószínű, a szentatya közbenjárására, csodák csodájára a pápai misék celebrálásakor elállt a zuhé. De az már nem a Szentatya érdeme, hogy közben nem hullt jégeső. Azt mezőgazdasági miniszterünk, Petre Daea akadályozta meg. Mikor azt kérdezték, hogy ő állította-e meg a jégesőt a pápa kedvéért, akkor mosolyogva mondta: Igen. Igen. Mert, mint állította: a múlt héten 75 rakétát lőttek ki, és így jégelhárítási rendszerünk elég jól működött. Azon dolgozunk – mondta –, hogy ellenőrzés alatt tartsuk ezeket a jelenségeket.
2019-06-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Ez itt még Európa?

Talán nincsenek is szavak arra, ami tegnap délután Úzvölgyében történt. Hihetetlen, döbbenetes, elkeserítő, elképesztő, vérlázító, barbár – körülírni is nehéz mindazt, amit a hősi temetőbe rontó, kövekkel dobálózó, teli torokból üvöltő, keresztre mászó, öntelt arccal piros-sárga-kék zászlót lengető horda láttán éreztünk.