Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ez itt még Európa?

2019. június 7., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Talán nincsenek is szavak arra, ami tegnap délután Úzvölgyében történt. Hihetetlen, döbbenetes, elkeserítő, elképesztő, vérlázító, barbár – körülírni is nehéz mindazt, amit a hősi temetőbe rontó, kövekkel dobálózó, teli torokból üvöltő, keresztre mászó, öntelt arccal piros-sárga-kék zászlót lengető horda láttán éreztünk.

És kavargó gondolataink sem hoznak megnyugvást: temetőfoglalás, sírgyalázás, provokátorok, tehetetlen állami hatóságok, interetnikus konfliktus, magyarokat szidalmazó, üldöző románok, 1990 fekete márciusa – itt és most tényleg bármi megtörténhet.

Romániában 2019-ben még mindig bármi megtörténhet. Úzvölgye szomorú példa arra, hogy sem a nemzetállami paranoiát, sem a diverzionista-szekusállami módszereket nem győzte le Románia, s vezetői prédikálhatnak jogállamiságról, európaiságról, felzárkózásról, a kisebbségek helyzetének példaértékű rendezéséről – valójában a széteséstől rettegő, szövetségeseit, nemzetközi partnereit állandóan félrevezető, rabló, pöffeszkedni kívánó állam ez, mely a kommunista diktatúra idején jól bevált szekusállami módszerekkel nemhogy nem szakított, de tökélyre fejlesztetve továbbra is a maga szolgálatában tartja azokat.

Miként történhet meg az, hogy noha állami intézmények egész sora – prefektúra, építkezési felügyelőség, védelmi minisztérium (!!!) ismeri el: a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenül állított kereszteket Úzvölgyében, telnek-múlnak a hetek, mégsem hoz senki semmilyen intézkedést a törvényesség helyreállítására?! Miközben Kézdivásárhelyen például el kell költöztetni az építési és műemlékvédelmi engedély nélkül felállított Kratochvil-szobrot, mi több, bűnvádi eljárás is indul az ügyben.

Miként történhet meg az, hogy a nyilvánvaló törvénytelenségek ellenére az önkormányzat szabadon meghirdetheti az avatóünnepséget, az ortodox egyház képviselői nemcsak asszisztálnak ehhez, hanem tevékenyen részt vállalnak az egyházi szertartásban, szentesítve azt? Hogy létezik, hogy a hatóságok néma cinkossággal nézik, amint a szélsőséges hordák, futballhuligán csoportok szervezkednek és készülnek Úzvölgyé­be?! És miként történhet meg, hogy bár minden nyilvánosan zajlik, a rendőri-csendőri jelenlét mégsem bizonyul elegendőnek, hogy megfékezze az egymás kezébe kapaszkodó, imádkozó magyarokra rontó csőcseléket?!

Kérdéseink sora pedig folytatható: mi a magyarázata annak, hogy miközben az indulatok megfékezéséhez felelősségteljes megnyilvánulásokra lenne égető szükség, az úgynevezett hírtelevíziók egy részéből büntetlenül árad a félretájékoztatás, a gyűlöletkeltés?! Hogy a lassan-lassan hibrid-háború sújtotta ukrajnai helyzethez hasonló képek és videófelvételek láttán a belügyminiszter még mindig tisztségében van?! A miniszterelnök – mintha mi sem történt volna. Az államelnök pedig – mi mást is tenne? – mélyen hallgat.

Ország ez, vagy szervezettbűnözői klánok laza szövetsége!? Az úzvölgyi keresztek közül kérdezzük: Európa ez itt még, és 21. század?!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-07: Közélet - Iochom István:

Gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra

A kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperesi hivatal és Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános nyolcadik alkalommal szervezte meg a felső-háromszéki gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra június 6–8. között. Az idei, a hivatások évében tartott csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata: „Íme, az Úr szolgáló leánya” (Lk 1,38). Tegnap délelőtt, a kézdivásárhelyi Szentháromság római katolikus templomban Vargha Béla főesperes által celebrált szentmisét követően, mintegy negyven kézdiszéki zarándok indult a Kászonokon és a Nyeregestetőn keresztül Csíksomlyóra.
2019-06-07: Belföld - :

Az interneten is elindult az aláírásgyűjtés (Európai polgári kezdmeényezés a nemzeti régiókért)

A Székely Nemzeti Tanács A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezését online is alá lehet írni június 7-től.