Benczédi Pál nyománAz irgalmas samaritánus

2019. június 8., szombat, Kiscimbora

A vallásos izraelitáknak néha komoly fejtörést okozott az emberek besorolása. Ilyen kérdés volt az, hogy ki számít felebarátnak. Jézust is megkérdezték erről, aki példázattal felelt.

  • Menyhárd Botond rajza
    Menyhárd Botond rajza

Jeruzsálemből Jerikóba ment egy ember. Útközben rablók támadtak rá. Agyba-főbe verték és kifosztották. Elvették minden pénzét, és félholtan otthagyták az úton. Nemsokára arra jött egy pap. Nem segített a szegény emberen, hanem elkerülte. Később egy lévita jött arra. Szemügyre vette a szerencsétlent, és ő is kikerülte, sietett tovább az útján.

Harmadiknak egy samaritánus érkezett. Ezt az embert lenézték a zsidók, mert szerintük alacsonyabb rendű vallása volt. Ahogy meglátta a sérültet, azonnal segítségére sietett. Ellátta sebeit, felültette szamarára, és elvitte egy vendégfogadó házba, ahol tovább folytatta ápolását. Reggel, amikor tovább indult, pénzt adott a gazdának, hogy viseljen gondot a betegre. Ezen felül azt is megígérte, ha nem lenne elég az az összeg, amit adott, akkor kiegészíti, amikor visszajön. Ezen az emberen látszott a szeretet és jóindulat.

Jézus megkérdezte:

– Ki volt a felebarátja annak, aki a rablók kezébe esett?

– Az, aki könyörült rajta – volt a válasz.

Minden ember felebarátunk, akinek szüksége van segítségünkre, együttérzésünkre.

– Menjetek el, és ti is ekképpen cselekedjetek – mondta Jézus hallgatóinak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1222
szavazógép
2019-06-08: Kiscimbora - :

Pünkösd, népszokások, versek

A pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész – ötvenedik szóból ered. Eredetileg zsidó ünnep volt, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást – ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon – ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon.
2019-06-08: Kiscimbora - :

Az első pünkösd meséje (Szabóné Zimányi Noémi nyomán)

Jézus elküldte a tanítványait, hogy mindenkinek mondják el a földön a jó hírt, hogy Isten megbocsátotta nekik a bűneiket. De nemcsak egyszerűen elküldte őket, hogy: „menjetek, és boldoguljatok úgy, ahogyan csak tudtok, és ha sikerül, akkor ügyesek voltatok”, hanem megígérte nekik, hogy a küldetésükhöz megadja a megfelelő segítséget.