Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Konferencia KézdivásárhelyenA háromszéki sajtó kezdetei

2019. június 8., szombat, Közélet

A háromszéki sajtó kezdetei címmel szervezett sajtótörténeti konferenciát erdélyi, magyarországi és kárpátaljai újságírók részvételével Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete tegnap a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében.

  • Szekeres Attila és Váry O. Péter a konferencián. A szerző felvétele
    Szekeres Attila és Váry O. Péter a konferencián. A szerző felvétele

A rendezvény levezetője Szekeres Attila István, lapunk munkatársa volt, aki elsőként Tamás Sándort, a megyei önkormányzat elnökét kérte fel, hogy köszöntse a résztvevőket. Tamás Sándor ismertette: „Ma van a háromszéki sajtó születésnapja, kereken 170 évvel ezelőtt Bem József négy hadi lapot létesített Erdélyben: elsőként Kolozsváron, majd Brassó, Csíkszereda és végül Kézdivásárhely következett. Az 1849. június 7-én napvilágot látott Székely Hírmondó egyúttal Háromszék első lapkiadványa is volt, ezért az újság megjelenése egyben a háromszéki sajtó születésnapja is. A Bem által adományozott tábori nyomda jelenleg a céhtörténeti múzeum ’48-as termében tekinthető meg.” Bokor Tibor polgármester szintén köszöntötte a konferenciát, és azt hangsúlyozta, hogy az általa irányított háromszéki kisvárosban ma is megjelenik napilap, működik rádió és televízió is.

A konferenciát Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki azt emelte ki, hogy a székely nép 170 évvel ezelőtt is szabadságharcot folytatott, de sajnos most ismét ugyanaz a helyzet. A mostani szabadságharc egyik állomáshelye az úzvölgyi temető, ezért nagy az újságírók felelőssége, hogy mindezt közvetítsék a nagyvilág felé. Ezt követően Váry O. Péter A háromszéki sajtó a kezdetektől 1989-ig címmel tartott vetített képes előadást, az objektív okok miatt hiányzó Salamon Ferenc A Székely Hírmondó című tanulmányát Józsa Zsuzsa olvasta fel. Ambrus Attila a Brassói Lapokról, Sarány István a Hadi Lapról, Matekovics János Zoltán a Nemeréről beszélt. A sajtótörténeti konferencia záró előadását Szekeres Attila István A Keleti Újság és Keöpeczi Sebestyén József címmel tartotta meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Lesz elég kilencedik osztály

Jóváhagyta az oktatási minisztérium a megyei tanfelügyelőség eredeti beiskolázási tervét, így a most nyolcadikot végző diákok mindegyikének lesz lehetősége a továbbtanulásra – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kiss Imre megyei főtanfelügyelő
2019-06-08: Közélet - Iochom István:

Bokor Tibor Mezőkövesd díszpolgára lett (Nemzeti Összetartozás Napja)

Mezőkövesd képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott három határon túli testvértelepülése, Kiskövesd, Nagykövesd és Kézdivásárhely polgármestereinek június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. „Ezzel a kitüntetéssel erősítjük meg testvéri kapcsolatunkat és teszünk hitet összetartozásunk mellett” – fogalmazott Fekete Zoltán, a matyó város polgármestere, majd átadta a kitüntető díjakat – adta hírül a kézdivásárhelyi városháza kommunikációs irodája.