Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Cimborák Bábszínház új előadásaMindennapi butaságaink tükre

2019. június 8., szombat, Közélet

A népmesék világának bölcsességeire alapozva állította össze legújabb előadását a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, amely ezúttal hat évnél idősebb nézőit szólítja meg A buták versenye című játékával. Benedek Elek meséiből ihletődve, vidám darabban világítanak rá, miként tud elhatalmasodni mindennapjainkon az emberi ostobaság, miközben azt is sugallják, mindez elkerülhető, ha jobban odafigyelünk cselekedeteinkre.

  • Barabás Zsolt felvétele
    Barabás Zsolt felvétele

A történet réges-régi időkbe röpít vissza, „amikor az ibolya még rekettyét, a szántóföld pedig halakat termett”, és egy kis falu egyszerű lakóinak (D. Gulácsi Zsuzsanna, Nagy-Lázár József, Páll-Gecse Ákos, Vincze Tímea) mindennapjai, cselekedetei által szembesít azzal, hogy mivé tesz bennünket a büszkeség, a butaság vagy éppen a nagyravágyás. Mivé lesz egy házaspár, akiknek szíve közös életük kezdetén még egymásnak fényeskedett, s hová juttatja őket a megkérgesedett lelkület. Bár komoly témát feszeget, a könnyed, mókás és kedves jelenetekben bővelkedő interaktív előadás többek közt arra keresi a választ: vajon mi teszi a buta embert, hol lakik a butaság természete? Hősei mindennapi figurák, akik ugyan megrekedtek egy ponton, ám a bennük megerősödő belátás új lehetőséget tartogat életük újjászervezésére. A Dávid Péter rendezte játék a népmesék örök bölcsességeire összpontosítva zárul, s útravalóként arra emlékeztet: a nagyravágyás nem vezet sehová, a hiszékenység pedig megköti a józan észt, míg a kérges lelkület a tiszta szív ellensége.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2019-06-08: Közélet - :

Magyar zeneszerzők műveit szólaltatják meg

Régi tervét váltja valóra a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus, amely június 11-én, kedden kizárólag magyar zeneszerzők műveiből összeállított előadással zárja az idei évadot.
2019-06-10: Közélet - :

Kővel dobálnak, mi a kövekből lépcsőt építünk (Búcsú Csíksomlyón)

Amiként Svájcot csodálják, úgy a magyar népet is csodálni fogja a világ, ha a nép meghallja védőszentje, a csíksomlyói szűzanya szavát – fejtegette Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a csíksomlyói pünkösdi búcsún szombaton mondott prédikációjában. Svájc sikerét annak tulajdonította, hogy népe meghallgatta védőszentje, Flüei Szent Miklós szavát, és minden háborútól távol maradt. Prédikációjában kitért az úzvölgyi temetőben történtekre is, Széchenyit idézve mondta: „kővel dobálnak, mi a kövekből lépcsőt építünk”.