Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lakhatóvá válik Szibéria

2019. június 12., szerda, Magazin

Orosz és amerikai kutatók tanulmánya szerint 2080-ra a klímaváltozás miatt Oroszország ázsiai részének nagy területei válhatnak lakhatóvá az emberek számára.

A krasznojarszki Szövetségi Kutatóközpont és az amerikai nemzeti világűr kutatóintézet (NIA) szakemberei jelenlegi és várható klímaforgatókönyveket használva vizsgálták meg az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy miként változik meg az időjárás Oroszország ázsiai térsé­gében és az milyen lehetőséget teremthet ember lakta települések számára a 21. században. Oroszország 13 millió négyzetkilométeres ázsiai térsége, amely az Uraltól a Csendes-óceánig húzódik, az ország területének 77 százalékát teszi ki. Lakossága azonban csupán az ország lakosságának 27 százaléka, leginkább a délen elterülő sztyeppék mentén, ahol bőven termő talaj és kedvező időjárás van.

„Az emberek korábbi migrációi kapcsolatban vannak a klímaváltozással. Ahogyan a civilizációk létrehoztak olyan technológiákat, amelyek lehetővé tették alkalmazkodásukat, az emberek egyre kevésbé függenek a környezettől, különösen az időjárástól. Meg akartuk tudni, hogy a klíma jövőbeni változása által a kevésbé lakható ázsiai területek lakhatóbbá válnak-e az emberek számára” – idézte Jelena Parfenovát, a tanulmány vezető szerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál.

Tanulmányához a kutatócsoport 20 általános körforgási modell kombinációját és két szén-dioxid reprezentatív koncentrációs nyomvonal- (RCP) forgatókönyvet használt fel, utóbbiak feladata elsősorban a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációváltozásának időbeli leírása. Az egyik forgatókönyv egy enyhébb, a másik egy jóval szélsőségesebb klímaváltozást feltételezett.

Azt találták, hogy utóbbi esetében 2080-ra Oroszország ázsiai részén jóval enyhébb lesz az éghajlat, kisebb térségeket fog borítani a permafroszt (örökfagy), amely jelenleg a térség 65 százalékát uralja, ám 2080-ra ez 40 százalékra csökkenhet. Az enyhébb klímaváltozási forgatókönyv esetében is 15 százalékkal javulna a tájhasznosítás lehetősége az emberi élet fenntarthatósága szempontjából, ami azt jelenti, hogy ötszörösére nőne a terület termőképessége.

„Oroszország ázsiai térsége jelenleg igen hideg. Egy jövőbeni melegebb időjárásban az élelmiszer-biztonság valószínűleg jóval kedvezőbb lesz az emberek számára” – mondta Parfenova. „Ám a földek megfelelő fejlesztése a hatóságok gazdasági, társadalmi politikájától függ. A fejlett infrastruktúrájú és jó mezőgazdasági potenciállal bíró földekre fognak először letelepedni az emberek” – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-12: Magazin - :

Elárasztja a műanyag a tengert

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint évente 570 ezer tonna műanyag jut a Földközi-tengerbe, ami egyenlő percenként 33 800 darab műanyag palackkal
2019-06-12: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

A kürtőskalácstól a betontégláig (Magánvállalkozás)

A minap Ozsdolán a Duka házaspárnál, Enikőnél és Józsefnél jártunk. Mindketten magánvállalkozók, Enikő egyéni vállalkozó, József pedig Duka Transport néven korlátolt felelősségű társaságot működtet. József a hetvenes évek elején született Kézdivásárhelyen, ahol a Gábor Áron Szakközépiskolában végzett, majd estiben leérettségizett és hároméves erdőkitermelési technikumban szerzett diplomát. Enikő szintén kézdivásárhelyi, iskoláit is hasonló módon a Gábor Áron-iskolában végezte készruha szakon, majd a Secuianában dolgozott két és fél évig. 1997. január 25-én kötöttek házasságot. Két gyermekük van, a 22 éves Botond és a 18 éves Barbara.