Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elárasztja a műanyag a tengert

2019. június 12., szerda, Magazin

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint évente 570 ezer tonna műanyag jut a Földközi-tengerbe, ami egyenlő percenként 33 800 darab műanyag palackkal

A legszennyezettebb térségek között vannak olyan közkedvelt turisztikai célpontok, mint a délkelet-törökországi Cilicia tartomány tengerpartja, Barcelona, Marseilles, Tel-Aviv vagy Velence. A Földközi-tenger legszennyezettebb térsége Cilicia, kilométerenként 31,3 kilogramm műanyaghulladékkal. Barcelona térségében 26,1, Tel-Avivnál 21, Velence térségében a Pó folyó deltájánál 18,2, a spanyolországi Valenciánál 12,9, az egyiptomi Alexandriánál 12,7, Algír térségében 12,2, a marseille-i öbölben 9,4 kilogramm műanyag szennyezi kilométerenként a tengerpartokat. „A mikroműanyag koncentrációja a Földközi-tengerben majdnem négyszer magasabb, mint a világ más részein. A Földközi-tengerben lebegő és a strandokat szennyező hulladék 95 százaléka műanyag, amelynek többsége Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a tenger vizébe” – olvasható a jelentésben.A WWF szerint a probléma megoldására nemzetközi egyezményt kellene kötni. Valamennyi Földközi-tenger menti országnak ki kell terjesztenie az újrahasznosítást, be kell tiltania az egyszer használatos műanyagot, és fel kell hagynia a mikroműanyag alkalmazásával a kozmetikumokban és a mosószerekben 2025-ig. A műanyagiparnak olyan termékeket kell fejlesztenie, amelyek újrahasznosíthatók, komposztálhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-12: Riport - László Zsuzsa:

Napkörök (Beszélgetés Péter Alpárral és Várallyay Rékával /nem csak/ Iránról)

„Mi az a plusz, amiért megéri vállalni a kockázatot és útra kelni? Az út elején soha sincs válasz a kérdésre, talán csak a végén” – Péter Alpár képzőművész, természetművész, performer szavai az első iráni beszámolójából. Alpár nem szorul bemutatásra, miként művészettörténész felesége, Várallyay Réka sem, akivel számtalan közös programban, alkotófolyamatban is egymást segítő, kiegészítő társak. Most a közelmúltban tett útjuk kapcsán beszélgetünk náluk: Alpár ugyanis visszatért Iránba, ezúttal Rékával.
2019-06-12: Magazin - :

Lakhatóvá válik Szibéria

Orosz és amerikai kutatók tanulmánya szerint 2080-ra a klímaváltozás miatt Oroszország ázsiai részének nagy területei válhatnak lakhatóvá az emberek számára.