Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Turisztikai törvénytervezetÁtlátható működést remélnek az új jogszabálytól

2019. június 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Április végén hagyta jóvá a kormány azt a szaktárca által kidolgozott turisztikai törvénytervezetet, amely jelenleg a szenátus döntésére vár. Szakemberek úgy vélik, nagy szükség van egy egységes jogszabályra, mely a turisztikai ágazatot szabályozza, hiszen mindeddig minisztériumi rendeletekkel, kormányhatározatokkal irányították az ágazat működését. A témáról a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke számolt be a napokban.

A tervezet fontosabb elemeit ismertetve László Endre kiemelte, meghonosítják Romániában is a turisztikai desztinációs menedzsment struktúrát, amely a környező országokban évek óta működik. Lényege, hogy a kínálat alulról fölfelé építkezik, a különféle turisztikai régiók létrehozzák a helyi, regionális vagy országos szinteket. Mindez eddig kimerült pár információs iroda vagy egyesület létrehozásában, azt azonban nem tisztázták, kinek mi a feladata – magyarázta a szakember.

Azon is dolgozik a szaktárca, hogy létrehozzon egy olyan regisztrációs rendszert, melyet minden szálláshelynek kötelezően használnia kell. Az online rendszerbe bevezetett információkat egy központi adatbázisban összesítik. A kezdeményezés előnye, hogy pontosabb nyilvántartást tesz lehetővé, statisztikák készíthetők, a kereskedelmi szálláshelyek jobban nyomon követhetők, ami hozzájárul az ágazat kifehérítéséhez – mutatott rá László Endre. Úgy értékelte, jó az elképzelés, így fontos lenne minél korábban elindítani.

Előrelépést jelentene a tervezetbe foglalt decentralizálás, jelenleg ugyanis bármiféle engedélyért – szálláshelyek besorolása, sípályák engedélyeztetése, turisztikai útvonalak jóváhagyása, idegenvezetők vizsgáztatása stb. – a szaktárcához kell fordulniuk az érintetteknek. A kereskedelmi és iparkamara alelnöke kifejtette, az új tervezet értelmében a megyei tanácsok hatáskörébe tartoznak majd ezek a feladatok, hasonlóan a környező országokhoz. Megjegyezte, örvendetes, hogy bizonyos feladatokat leosztanak, ugyanakkor kételkednek abban, hogy rövid idő alatt összeáll egy olyan komoly szakmai csapat, amely ezeket a teendőket el tudja végezni. Az utazási irodák és az országos érdekeltségű üdülőhelyek működésének jóváhagyását, a turisztikai desztinációs menedzsment és információs irodák akkreditálását a továbbiakban is minisztérium látja majd el.

Bár korábban megszüntették a külföldi turisztikai képviseleti irodákat, az új tervezetben ezek ismét szerepelnek, László Endre szerint húsz külföldi információs irodát hoznak majd létre olyan térségekben, ahol Románia turisztikai szempontból érdekelt, így ezek biztosítják majd a nemzetközi képviseletet. A szakember a jogszabálytervezet további újdonságai között említette, hogy a szálláshelyek ellenőrzésére a nyugati szállodaláncoknál régóta működő titokzatos vendég, az ún. mistery guest „intézménye” is szerepel. Egy másik előírás szerint az online helyfoglaló rendszerek kötelező módon csak olyan szálláshelyeket népszerűsíthetnek, melyeknek hivatalos működési engedélyük van, s elkészül az ország turisztikai látványosságainak leltára is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-12: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

A kürtőskalácstól a betontégláig (Magánvállalkozás)

A minap Ozsdolán a Duka házaspárnál, Enikőnél és Józsefnél jártunk. Mindketten magánvállalkozók, Enikő egyéni vállalkozó, József pedig Duka Transport néven korlátolt felelősségű társaságot működtet. József a hetvenes évek elején született Kézdivásárhelyen, ahol a Gábor Áron Szakközépiskolában végzett, majd estiben leérettségizett és hároméves erdőkitermelési technikumban szerzett diplomát. Enikő szintén kézdivásárhelyi, iskoláit is hasonló módon a Gábor Áron-iskolában végezte készruha szakon, majd a Secuianában dolgozott két és fél évig. 1997. január 25-én kötöttek házasságot. Két gyermekük van, a 22 éves Botond és a 18 éves Barbara.
2019-06-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Végre fizet a pénzügy

A megyei adóhatóság közleménye szerint a pénzügyminiszter utasítására június első napjaiban 243 háromszéki adófizetőnek utaltak át összesen 135 126 lejt, a gépkocsi vásárlásakor, 2007–2017 között kifizetett környezetvédelmi illeték jóváírásaként.