Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszéki turizmusNépszerű Kovászna és Bálványos

2019. június 12., szerda, Közélet

Több mint 21 ezer turista kereste fel az év első negyedében Háromszéket – 8 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A legtöbben szállodák szolgáltatásait vették igénybe, és igen népszerűek a falusi szálláshelyek is.

  • Kovásznára látogatnak a legtöbben. Albert Levente felvétele
    Kovásznára látogatnak a legtöbben. Albert Levente felvétele

A megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke, László Endre által közzétett statisztika szerint idén januárban 6200, februárban ezerrel több, míg márciusban 7669 turistát jegyeztek Háromszéken. A megyében működő szállodák közel 14 500 vendéget fogadtak három hónap alatt, a turisztikai villák látogatottsága mintegy 19 százalékkal nőtt, közel 1400 látogatójuk volt, a panziók esetében 26 százalékos növekedést jegyeztek, ami közel 1600 vendéget jelent, míg a falusi szálláshelyek 3100 érkezést összesítettek. Vendégéjszakák tekintetében enyhe visszaesést igazolnak a statisztikák: míg 2018 első negyedévében több mint 55 ezret, idén ugyanebben az időszakban kétezerrel kevesebbet jegyeztek a háromszéki szállásadók.

Tavaly összesen 118 ezer turista látogatott térségünkbe – köztük 12 ezer külföldi –, a szállodák 80 ezer, az agroturisztikai panziók több mint 15 ezer vendéget fogadtak. A legtöbb vendég – közel 16 ezer – augusztusban kereste fel régiónkat, de jelentős volt a forgalom júliusban, amikor 13 500 turistát jegyeztek, illetve októberben is, akkor 12 ezer vendég érkezett Háromszékre.

Továbbra is kiemelt célpont Kovászna városa, ahová leggyakrabban gyógykezelésre utaznak a látogatók: 2018-ban közel 52 ezren keresték fel az orbaiszéki fürdővárost, az ott eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 394 ezret. Torja térsége a második a tavalyi rangsorban, itt az érkezések száma meghaladta a 23 ezret, a vendégéjszakáké pedig az 52 ezret. László Endre rámutatott, Bálványos igencsak népszerű, s példaként felhozta, a négycsillagos Grand Hotel kihasználtsága 75 százalékos volt az előző évben.

A szakember egyébként úgy látja, érdemes lenne jobban kihasználni, erősíteni Sepsiszentgyörgy turisztikai vonzerejét, hiszen a megyeszékhely látogatottság szempontjából harmadik az összesítésben, előző évben mintegy 15 ezer turista kereste fel a várost.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2019-06-12: Jegyzet - Váry O. Péter:

Történelmi tévedéseink / 4.

Legyen akkor ismét utca. Pontosabban: utcanév. Még pontosabban: utcanévtábla. E sorozat legutóbbi darabja szintén utcanévtábláról szólt, akkor a műfordítás egy helybeli remekművére, a Rét utcából Gyümölcsös utcává való átváltozás csodájára hívtam fel a figyelmet.
2019-06-12: Közélet - Bokor Gábor:

Életeket mentett a telefon­nagyságú EKG-készülék

Négy éve működik Kommandón a tele-EKG szolgáltatás. A mobil készülékkel a szívproblémák térképezhetők fel, az évek során több ember életét is megmentette – tudtuk meg Kádár Katától, a Diakónia alkalmazottjától, aki a berendezés működtetését felvállalta.