Európa TanácsGyűlöletbeszéd jellemezte az európai politikát

2019. június 12., szerda, Világfigyelő

Az idegengyűlölő populizmus és a rasszista gyűlöletbeszéd jellemezte az európai politikai környezetet 2018-ban – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) tegnap közzétett jelentésében.

  • Az Európa Tanács székhelye. FOTÓ: EURÓPA TANÁCS
    Az Európa Tanács székhelye. FOTÓ: EURÓPA TANÁCS

A gazdasági, geopolitikai és technológiai változások miatt növekvő aggodalomra építő, a bevándorlókat és kisebbségeket okoló populista politikusok a társadalmak nemzeti, etnikai, illetve vallási megosztását célozzák – fogalmazott a bizottság. A jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy nemcsak egyes szélsőséges politikusok fejtettek ki ilyen nézeteket, hanem a politikai pártok és a nemzeti kormányok is. A faji felsőbbrendűséget hirdető ideológiák veszélyt jelentenek a befogadó társadalmakra – húzták alá.

Az ECRI az álhírek növekvő terjedésére is felhívta a figyelmet, amelyek gyakran torzított képet mutatnak a kiszolgáltatott, főként kisebbségeket tömörítő csoportokról. A szakértők jelentésükben felszólították a politikusokat és a vallási vezetőket, hogy ne pusztán a gyűlöletbeszéd használatát kerüljék, hanem határozottan lépjenek fel ellene.

A jelentés kiemelte, hogy 2018-ban rendkívül alacsony volt a nemzetközi védelemre jogosult menekültek munkaerőpiaci részvételi aránya, különösen a nők körében. A tagállamoknak fokozniuk kell az érintettek foglalkoztatásával kapcsolatos társadalmi, gazdasági és kulturális akadályok leküzdésére irányuló törekvéseiket – fogalmaztak.

Kijelentették, hogy az iszlámfóbia és a bevándorlók elleni hangulatkeltés a legtöbb tagállamban még mindig elterjedt, a muzulmán nők gyakran verbális erőszak célpontjai. Azok az afrikai származásúak, akik Európában születtek, vagy hosszú ideje élnek a kontinensen, szintén egyre nagyobb társadalmi elutasítással szembesültek tavaly – közölték.

Aláhúzták: a zsidó közösségek és a nemzeti hatóságok közötti szoros együttműködés bizonyítottan hatékony eszköz az antiszemitizmus ellen. Az európai zsidók azonban továbbra is gyűlölettel vagy konkrét erőszakkal szembesülnek, amelyet az elkövetők gyakran az izraeli kormány intézkedéseire adott válaszként hajtanak végre. Az antiszemita megnyilvánulásokat még határozottabban el kell utasítani – emelték ki.

A jelentés szerint a romák továbbra is Európa egyik leginkább társadalom peremére szorult közössége. Számos előrelépés mellett még mindig nem történt meg a romák támogatásának szükséges mértékű növelése, ami elengedhetetlen a szegénység és a társadalmi kirekesztés, valamint a kirekesztettség ördögi körének megszakításához – tették hozzá a jelentéstevők.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 277
szavazógép
2019-06-12: Belföld - :

Magyarellenesség a futballmérkőzésen

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nemzeti válogatott Norvégiában és Máltán játszott mérkőzéseinek magyarellenes jellege miatt, valamint panaszlevelet küldött a Román Labdarúgó-szövetségnek, a FIFA-nak és az UEFA-nak is, a lehető legszigorúbb büntetést kérve – tudatja a szervezet tegnapi közleménye.
2019-06-12: Világfigyelő - :

Tízen pályáznak Theresa May helyére

Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezetői minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. A tisztségére jelentkező képviselők hétfő estig jelezhették indulási szándékukat.