Infláció és gazdaság

2019. június 13., csütörtök, Belföld

Májusban 4,10 százalék volt az éves infláció a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte az országos statisztikai intézet. Az élelmiszerek drágultak leginkább, 5,24 százalékkal, ezt követik a szolgáltatások 4,30 százalékkal, és az ipari cikkek 3,27 százalékkal. Az inflációt elsősorban a negatív külkereskedelmi mérleg serkenti, hiszen gyorsabban nő az import, mint az export, a behozott termékek pedig drágábbak.

  • Fotó: DCNews
    Fotó: DCNews

A lakosság vásárlóereje is megnőtt, főleg a közszférában végrehajtott béremeléseknek köszönhetően: áprilisban 14,8 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér a tavaly áprilishoz képest, a reálbér pedig 10,3 százalékkal. A statisztikákból Viorica Dăncilă kormányfő azt emelte ki, hogy Románia EU-szinten a második helyen áll a gazdasági növekedést illetően, és ez a beruházásoknak köszönhető, amelyek 5,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, mert „a kormány különösen nagy figyelmet szentel a Románia fejlesztését szolgáló projekteknek”. Klaus Iohannis államfő szerint az SZDP a rövid távon hatásos intézkedéseket helyezte előtérbe, a befektetések továbbra is csak papíron léteznek, a kiszámíthatatlan, felelőtlen döntéshozatal pedig a befektetési, fejlesztési kedv lankadásához vezetett, ami rendkívül veszélyes lehet. Iohannis szerint a rekordmértékű gazdasági növekedés csalóka, mert a munkaerő-piac, a költségvetés és az ország külkereskedelmi mérlege is hiányt, aránytalanságokat mutat, ugyanakkor az EU-ban Romániában a legnagyobb az infláció, és az államadósság is nőtt. Az államfő közpénzügyi konszolidációt és hatékonyabb adóbegyűjtést követel a kormánytól.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2019-06-13: Belföld - :

Hírsaláta

KIZÁRT MAGYAROK CSÍKSOMLYÓN. Nemcsak a pápai miseruha magyar feliratának letakartatásával borzolta a kedélyeket a román kormányőrség (SPP) a szentatya csíksomlyói látogatása során. Az államelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó rendvédelmi szerv számos magas rangú anyaországi és erdélyi magyar közméltóságnak megtiltotta, hogy a VIP-zónában foglaljon helyet, ott, ahova a meghívója szólt. Eközben a román zászlókkal érkezőket az első sorba, a tévékamerák elé tessékelték.
2019-06-13: Belföld - :

Még nem érvényes a referendum

Június 27-re halasztotta tegnap az alkotmánybíróság a május 26-ai referendum érvényességével kapcsolatos döntéshozatalt.