Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újítsuk meg Európát

2019. június 13., csütörtök, Világfigyelő

Újítsuk meg Európát néven alakítanak közös frakciót a liberálisok Emmanuel Macron francia államfő pártjával az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be tegnap Guy Verhofstadt, a képviselőcsoport jelenlegi vezetője. Új frakciónk erősebb, mint valaha, egyedülálló lehetőségünk van Európa formálására. Sok munka áll előttünk, célunk Európa megújítása, egy szabad és tisztességes kontinens építése – írta Verhofstadt.

  • Guy Verhofstadt és Emmanuel Macron. Fotó: Echo tv
    Guy Verhofstadt és Emmanuel Macron. Fotó: Echo tv

Noha a sajtóközleményben arról számoltak be, hogy a képviselőcsoport a „progresszív, liberális, centrista, reformista erőket” tömöríti, a hivatalos névből Macron pártja, a Köztársaság Lendületben kérésére kikerült a liberális szó, ugyanis szakemberek szerint annak rossz a kicsengése Franciaországban, ahol gyakran negatív értelemben, a vadkapitalizmus egyfajta szinonimájaként használják.

Az új név elégedettséggel töltheti el francia partnereinket, sokunk azonban továbbra is liberális frakcióként fog hivatkozni a csoportra – mondta Chris Davies, a brit Liberális Demokraták politikusa.

A frakciónak a legfrissebb mandátumbecslés szerint 106 tagja lesz a liberálisok (ALDE) korábbi 68 helyével szemben, ami jórészt a francia, illetve a brit tagpárt választási eredményének köszönhető, és így egyedül a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport előzi meg őket az EP-ben. A legnagyobb nemzeti delegációt Macronék adják 21 képviselővel. A frakció jövő héten választja meg vezetőjét és helyetteseit.

Az EP zöld frakciója a belga Philippe Lambertset és a német Ska Kellert választotta két társelnökévé tegnap. Lamberts az előző ciklusban is frakciótárselnök volt, de Rebecca Harms oldalán, aki nem indult a május végi választáson. A frakciónak a korábbi 52 helyett 75 képviselője lesz a 751 tagú testületben, így a negyedik legnagyobb lesz. A képviselőcsoportnak ezúttal nem lesz magyar tagja. A zöldek két csúcsjelöltje, Ska Keller, valamint a holland Bas Eickhout volt, ők kerültek elsősorban reflektorfénybe, ők vettek részt a választási vitákon a többi európai pártcsalád listavezetőivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?






eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2019-06-13: Belföld - :

Összeomlóban a kártyarendszer (Román egészségügy)

A teljes összeomlás szélén áll a háziorvosok által használt egységes informatikai rendszer – figyelmeztet a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF), a problémák haladéktalan megoldását követelve.
2019-06-13: Világfigyelő - :

Elvetették az ellenzéki tervet (Brexit)

Kis többséggel elvetette tegnap a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt.