Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Román egészségügyÖsszeomlóban a kártyarendszer

2019. június 13., csütörtök, Belföld

A teljes összeomlás szélén áll a háziorvosok által használt egységes informatikai rendszer – figyelmeztet a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF), a problémák haladéktalan megoldását követelve.

  • Tehetetlen orvosok. Fotó: wall-street.ro
    Tehetetlen orvosok. Fotó: wall-street.ro

A háziorvosok közleményükben azt állítják: nap mint nap egyre nagyobb kín számukra eleget tenni orvosi kötelességüknek, hiszen folyamatosan problémák adódnak az informatikai rendszerrel, amely kapcsolatot teremt az egészségügyi szolgáltató, az egészségbiztosító és a páciens között. Annyi a rendellenesség a rendszerben, hogy közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az nem működik – fogalmaznak, hozzátéve, mindennek a negatív hatását elsősorban a betegek érzik meg, hiszen nő a várakozási idő a rendelőkben.

A SNMF szerint a rendszerhibák áthidalhatatlan problémákat okoznak az orvosoknak mind a bürokrácia, mind a betegekkel való kommunikáció tekintetében. A szervezet rámutat: a háziorvosok által kiállított dokumentumok – beutalók vagy elektronikus vények – 72 óráig érvényesek, de többször előfordult, hogy egy háromnapos időszak alatt összesen mintegy 2–3 órán át működött a rendszer. Az orvosok közül sokan felkelnek éjszaka érvényesíteni a recepteket, abban a reményben, hogy a napnak ebben a szakában elérhetőbb a rendszer.

Szintén ilyenkor próbálják meg – és ha szerencséjük van, talán sikerül is – elkészíteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kért, kötelező havi jelentéseket – mutat rá a közlemény. Ebből az is kiderül, hogy május 10-étől elkezdték monitorozni a rendszer működését, és a háziorvosok naponta osztályzatot adnak rá az észleltek alapján. Mindenki nagy meglepetésére közvetlenül a monitorozó mechanizmus nyilvános elindítása után jobban működött a rendszer, egy héttel az európai parlamenti választásokat követően azonban ismét csődöt mondott – állítja a SNMF, amely szerint az egységes informatikai rendszer 0,33-as minősítést kapott a háziorvosoktól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-13: Világfigyelő - :

Iohannis konkrét lépéseket kért az EU-tól (Moldovai válság)

Klaus Iohannis román elnök azzal a kéréssel fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, hogy az Európai Unió tagállamai az uniós értékek és elvek alapján tegyenek konkrét lépéseket a moldovai válság megszüntetésére.
2019-06-13: Világfigyelő - :

Újítsuk meg Európát

Újítsuk meg Európát néven alakítanak közös frakciót a liberálisok Emmanuel Macron francia államfő pártjával az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be tegnap Guy Verhofstadt, a képviselőcsoport jelenlegi vezetője. Új frakciónk erősebb, mint valaha, egyedülálló lehetőségünk van Európa formálására. Sok munka áll előttünk, célunk Európa megújítása, egy szabad és tisztességes kontinens építése – írta Verhofstadt.