IllyefalvaMire futja az adófizetők pénzéből?

2007. július 12., csütörtök, Faluvilág

Albert Levente felvétele

Kissé szigorúan mérlegel a választópolgár itt is, amikor arról kérdezzük, mit kapott, mit vár a mandátuma vége felé közeledő községvezetéstől? ,,Többet is lehetett volna ― mondták. ― Nem szeretjük, ha a pénzhiányra hivatkoznak vezetőink. Ma már egy elöljárónak az a fő feladata, hogy pénzalapokat szerezzen a községnek, pályázzon! Ne legyen harag: mi mindig többet akarunk!"

Benedek H. János polgármesterrel csak a közelmúlt és az azonnali jelen dolgairól beszélgettünk. Azzal kezdte, hogy amennyire az idei költségvetés engedi, anyagiakkal segítették-segítik a község területén működő történelmi egyházakat, amelyek nemcsak a műemlékek megőrzésével, hanem közösségi programokkal járulnak hozzá a lakosság lelki-erkölcsi épüléséhez.

— Kérés alapján 10 és 20 millió régi lej erejéig szól a pénzbeli segítségünk ― mondta Benedek. ― Tudom, hogy nem sok, de figyelünk arra, hogy a vallási közösségeket anyagilag segítsük. Községszinten hat eklézsiának juttatjuk ezt a segélyt. Szociális jellegű elfoglaltságunk is akad a nyáron, ugyanis a 300-as kormányhatározattal egymilliárd régi lejt kaptunk a Gál Dániel Napközi Otthon bővítésére. Ennek az összköltségvetése megközelíti a négymilliárd lejt, a versenytárgyalást már elindítottuk.

Az olvasó kedvéért tesszük hozzá, Illyefalvának annyi jeles szülötte volt, hogy nem okozhat gondot egy-egy intézmény elnevezése. Gál Dániel a háromszéki forradalmi párt vezetője volt, országgyűlési képviselő, kormánybiztos és címzetes honvédezredes, földi maradványai az illyefalvi vártemplomot körülölelő temetőben nyugszanak, síremlékét faragott kopjával jelöltette meg a hálás utókor (faragta Tóth Gábor, 1994).

Július elsejével gyermekeknek kimondottan nyári, vakációs foglalkozásokat szervez a Fábián Ernő községi könyvtár ― tudtuk meg Henning Emese könyvtárostól.

Nem egy illyefalvi lakos tette szóvá a faluból keleti irányban, a Brassó―sepsiszentgyörgyi műútba vezető, 2,5 kilométeres, 33. számú bekötőút feljavításának szükségességét. Egy híd is van ott az Olt fölött, ezt tavaly erősítették meg, s most elkészült az út felújítási tervezete is. A versenytárgyalást meghirdették, s arra is remény van, hogy még ebben az évben legalább egy kilométeres szakaszra rákerül az aszfaltszőnyeg ― ígérte a polgármester.

— A nyáron ünneplésre is sor kerül ― folytatta Benedek H. János ―, július 20―22-én rendezzük meg az illyefalvi falunapokat, azaz az Illés-napokat. Erre az alkalomra emlékművet állítunk a falu központjában, és változatos programokkal várjuk a vendégeket.

Ez év május 9-én elindult a világhálón Illyefalva község hivatalos honlapja is a www.illyefalva.eu cím alatt. A lapon fórum is található, melyre hozzászólásokat, jobbító javaslatokat várnak azoktól, akiket érint, érdekel e település múltja és jelene.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 571
szavazógép
2007-07-12: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Vakáció újfalusi módra (Iskolák szünidőben)

Kisgyörgy Zoltán felvétele
Bizonyára nem a mikóújfalusi Fejér Ákos-iskola az egyedüli, amelyben a nyári vakációban is van élet, most járnak a végére azoknak a munkáknak, amiket eddig nem sikerült befejezni, s sok mindennek most az ideje. Nagy Sándor igazgatóval beszélgettünk ezekről, aki ez év márciusától vezeti a tanintézetet, de hétéves tanári tapasztalat áll mögötte.
2007-07-12: Faluvilág - Mózes László:

Lovas család Gidófalván

Mózes László felvétele
— Ha az ember dolgozik, van, s ha az ablakon kinéz, nincs — mondja kurtán a gidófalvi megélhetési lehetőségekről Pap Géza helybeli gazdaember.