Lovas család Gidófalván

2007. július 12., csütörtök, Faluvilág

Mózes László felvétele

— Ha az ember dolgozik, van, s ha az ablakon kinéz, nincs — mondja kurtán a gidófalvi megélhetési lehetőségekről Pap Géza helybeli gazdaember.

Ő maga nyolc ló tulajdonosa, s ami ennél fontosabb, mind a három fia paripa-közeli életet él, folytatja azt, ami lassan családi örökséggé válik Papéknál: azaz, együtt létezni a lóval. Akármilyen világ volt, nálunk hagyományosan volt ló, anélkül nem tudtunk élni, fűzi hozzá a negyvenkilenc éves férfi, kinek gyermekei szintén lóháton nevelkedtek. Így nem csoda, hogy egyazon vasárnap, míg egyikük — Mihály — a sepsiszentkirályi országos versenyen próbál szerencsét, addig a másik kettő — József és Lehel — a gidófalvi fogathajtó versenyen ügyeskedik, meg is nyeri azt. Pap Géza, aki most már csak szemlélő, és felvevőkamerával örökíti meg a helybeliek lovas próbálkozásait, azt is elmeséli: a hintó saját műve, a hám is az, mert ő azt szereti, ha a saját kalapjával köszönhet...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 574
szavazógép
2007-07-12: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Mire futja az adófizetők pénzéből? (Illyefalva)

Albert Levente felvétele
Kissé szigorúan mérlegel a választópolgár itt is, amikor arról kérdezzük, mit kapott, mit vár a mandátuma vége felé közeledő községvezetéstől? ,,Többet is lehetett volna ― mondták. ― Nem szeretjük, ha a pénzhiányra hivatkoznak vezetőink. Ma már egy elöljárónak az a fő feladata, hogy pénzalapokat szerezzen a községnek, pályázzon! Ne legyen harag: mi mindig többet akarunk!"
2007-07-12: Közélet - Hecser László:

Elmarad a népszavazás (Barót)

György Ervin kormánymegbízott átiratban értesítette Barót tanácsát, hogy a közigazgatásilag hozzá tartozó falvak leválását lehetővé tevő referendum megszervezéséről szóló határozatát törvénytelennek ítéli, kéri, vonják azt viszsza, ellenkező esetben a közigazgatási bírósághoz kell fordulnia. A prefektus döntése egyben azt is jelenti, hogy az augusztus ötödikére kiírt népszavazás elmarad.