Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszéki diákok nemzetközi programokban

2019. június 18., kedd, Közélet

Budapesten az internetes közösségi felületek veszélyei témakörben oldottak meg kreatív feladatokat, a franciaországi St. Nazare-ban a mikroalga-tenyésztés és a hajógyártás titkaiba nyertek bepillantást, Münchenben nukleáris kutatásokkal ismerkedtek az elmúlt két év alatt azok a sepsiszentgyörgyi diákok, akik az említett három ország tanulóival együtt egy Erasmus+ K2 programban vettek részt. A pályázat háromszéki partnere a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, amely a program utolsó állomásának házigazdájaként június első hetében a helyi természeti kincsek világába kalauzolta az együttműködő iskolák csapatait.

  • Zalánpatakon Charles herceg birtokán. Nagy Kristóf felvétele
    Zalánpatakon Charles herceg birtokán. Nagy Kristóf felvétele

Babos László, a program helyi felelőse lapunknak elmondta, a Felelősségünk a jövőért elnevezésű pályázat témája a természeti kincsek megismerése és védése, célja pedig az, hogy a diákok megérezzék annak felelősségét, hogy rajtuk is múlik a jövő. A program Sepsiszentgyörgyön tartott szakaszán az egészséges táplálkozás és folyadékfogyasztás, a helyi növény- és állatvilág, az ásványvizek témakörökben kellett együtt dolgozniuk a nemzetközi csapatoknak, az így elkészült írásokat bemutatták a Mikes-iskola középiskolai osztályaiban, és a hallgatóságot arra kérték, töltsék ki az általuk készített tesztlapokat. A négy ország diákjai a tereputakon gyakorlati tapasztalatokat is gyűjthettek az adott témakörökben: végigjárták A borvíz útja egy szakaszát, Szárazajtán végigkövették, hogy készül a sajt, egy pékségben kenyértésztát gyúrtak, Zalánpatakon meglátogatták Charles herceg birtokát.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumból minden alkalommal hat-hat diák vett részt a program  külföldi helyszínein, akik tanulmányi eredményeik és jó angolnyelv-tudásuk, kellő informatikai felkészültségük  alapján kerültek a csapatba Simon Ilona informatika- és Gyergyay Réka angol szakos tanár javaslatára.

Az Erasmus+ K2 program fő pályázója a franciaországi St. Nazare város Lycee Notre Dame D’Esperance nevű iskolája Jean-Michel Richardeau tanár kezdeményezésére. A szóban forgó magániskolával a Mikes Kelemen Elméleti Líceum testvériskolai megállapodást kötött – tájékoztatott Babos László. A francia iskola márciusban újabb pályázatot nyújtott be pályaorientáció témakörben, nyertes pályázat esetén a sepsiszentgyörgyiek a hagyományos népi mesterségeket mutatják be a program esedékes helyi szakaszán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-06-18: Közélet - :

Támogatás az Úzvölgyében tönkretett kamerára

Ötszázezer forinttal támogatja a nemzetpolitikai államtitkárság Csúcs Máriát és Csúcs Pétert, hogy új kamerát tudjanak vásárolni, miután az Úzvölgyében történt erőszakos temetőfoglalás során felszerelésüket összetörték román szélsőségesek. Az adományt Visegrádon, az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
2019-06-18: Kármentő - Hecser László:

Városünnep zöld mező közepén?

A Barót Napok programjából nem hiányzott az irodalmi est, fiataljaink többször is felléptek, tartottak gyermekfoglalkozást, aki sportban akarta erejét összemérni másokkal, megtehette, néptáncosoknak és népdalosoknak lehetett tapsolni, hosszasan hallgathattunk fúvószenét, nem maradt el a főzőverseny sem, a sörsátrak árnyékában barátokkal lehetett jókat beszélgetni, esténként pedig a hírnevesebb fellépőknek „csápolni”.