Városünnep zöld mező közepén?

2019. június 18., kedd, Kármentő

A Barót Napok programjából nem hiányzott az irodalmi est, fiataljaink többször is felléptek, tartottak gyermekfoglalkozást, aki sportban akarta erejét összemérni másokkal, megtehette, néptáncosoknak és népdalosoknak lehetett tapsolni, hosszasan hallgathattunk fúvószenét, nem maradt el a főzőverseny sem, a sörsátrak árnyékában barátokkal lehetett jókat beszélgetni, esténként pedig a hírnevesebb fellépőknek „csápolni”.

Mindenből volt egy kicsi, de mégis nagyon hiányzott valami: az ünnepélyesség érzése. A főtérre kilátogatónak óhatatlanul az az érzése támadhatott ezen a Barót Napokon, mintha gyenge, csak az ocsút kínáló kirakodóvásár kellős közepébe csöppent volna.

Hogy az ember jól érezze magát, hangulata megragadja, emlékezetes maradjon e pár nap, nem feltétlenül kell több pénz és esemény – pedig jó lett volna, ha a néhány éve életre hívott könyves emberek találkozóját ismét megszervezik, neves képzőművészt hívnak meg kiállítani, vagy éppen helyi tehetséges emberek alkotásaiból nyitnak tárlatot –, néha elég, ha megfelelő környezetbe helyezik az eseményt.

Mert nagyon nem jó ötlet a református templom, a bányászszobor és a kereskedelmi bank közé bezsúfolni annyi erdővidékit. Annak ellenére nem jó ötlet, hogy a vásárosok jó része és a gyermekváros ennél távolabb van. Annyira szűk a tér, hogy az ember nem szívesen megy ki, ha pedig mégis megmozdul, akkor az első lacikonyha első szabad asztalánál meg is torpan. Mert a zsúfolt teret és a forróságot, amennyire csak lehet, elkerüljük.

A szervezőknek talán el kellene gondolkodniuk azon, hogy a Barót Napokat valahova a város szélére, zöld mező közepébe vigyék. Olyan helyre, ahol elég tág a tér ahhoz, hogy lökdösődés nélkül tudjunk járni, ne kelljen attól tartanunk, gyermekeinket letapossák a mögöttünk jövők, ahol talpunkat nem égeti az aszfalt, és ahol igényeinknek megfelelő helyre tudunk ülni: ha zenét akarunk hallgatni, akkor a színpadhoz közelebb, ha rég nem látott ismerőseinkkel beszélgetnénk vagy éppen nyugodt körülmények közt költenénk el ebédünket, akkor távolabb.

Nem, nem utópia e gondolat. Bardoc önkormányzata a Kuvaszó Napok szervezésével már többször is bizonyította, az emberek hajlandóak autóba ülni vagy éppen gyalogolni néhány kilométert csak azért, hogy kellemes környezetben tudjanak lazítani. Talán a Barót Napok szervezői kipróbálhatnák, a „városiak” körében ez működne-e. A kuvaszói területhez hasonló adottságú területet minden bizonnyal találnánk széles e közigazgatási területen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 129
szavazógép
2019-06-18: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéki diákok nemzetközi programokban

Budapesten az internetes közösségi felületek veszélyei témakörben oldottak meg kreatív feladatokat, a franciaországi St. Nazare-ban a mikroalga-tenyésztés és a hajógyártás titkaiba nyertek bepillantást, Münchenben nukleáris kutatásokkal ismerkedtek az elmúlt két év alatt azok a sepsiszentgyörgyi diákok, akik az említett három ország tanulóival együtt egy Erasmus+ K2 programban vettek részt. A pályázat háromszéki partnere a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, amely a program utolsó állomásának házigazdájaként június első hetében a helyi természeti kincsek világába kalauzolta az együttműködő iskolák csapatait.
2019-06-18: Közélet - Szekeres Attila:

Jubileumi Széchenyi-bál Zabolán

Rablótámadás zavarta meg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Diáktanácsa által szervezett, a zabolai Mikes-birtokon a rendezvényteremben és főleg a parkban tartott XXV., jubileumi Széchenyi-bált. Egy fegyveres férfi és két kísérője elrabolta a bálkirálynőt. Végül jóra fordult a dolog, a bálbánnak, igaz, keserves kínok árán, de sikerült kiváltania az est szépét.