Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jubileumi Széchenyi-bál Zabolán

2019. június 18., kedd, Közélet

Rablótámadás zavarta meg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Diáktanácsa által szervezett, a zabolai Mikes-birtokon a rendezvényteremben és főleg a parkban tartott XXV., jubileumi Széchenyi-bált. Egy fegyveres férfi és két kísérője elrabolta a bálkirálynőt. Végül jóra fordult a dolog, a bálbánnak, igaz, keserves kínok árán, de sikerült kiváltania az est szépét.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Estélyi ruhában, díszmagyarban vagy szmokingban jelent meg a bálozók zöme a Mikes-kastély kertjében, és miután az ajtónálló – Bocsárdi Magor – bejelentette őket – csupa herceg, gróf, báró, nemes és nemzetes hölgy, kisasszony és úr –, körbeállták a kiszemelt parkrészt. A mintegy 350 ünneplőt Szebeni Zsuzsa, Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője, Daragics Éva történelemtanár, a bál megálmodója, Már István, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatója, Héjja Tímea, a Diáktanács elnöke köszöntötte. A bált maga a névadó nyitotta meg, gróf Széchenyi István bőrébe ezúttal Zsombori Csaba bújt.

A Diáktanács igencsak kitett magáért, az estélyt számos műsor színesítette. A kintieket Bocsárdi Magor, a bentieket Váry-Sylvester Péter, a bál sajtóreferense konferálta fel. A teraszon volt kaszinósarok, ahol főleg visszajáró vendégek tologatták a zsetont. A park sétányain lovas kocsi sétáltatta meg a szerencsésebbeket, az egyik kis tó partján fotósarkot rendeztek be. A sátor alatt zajlottak a kinti műsorok. Különböző táncbemutatókat tartottak, közreműködött a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettcsoportja, a Százlábú Néptáncegyüttes. Sebestyén-Lázár Enikő szoprán­énekes Kőmíves-Bokor Zsuzsa zongorakíséretében operaáriá­kat adott elő. A talpalávalót az idén alakult Pizzicato női kvartett – Gábor Szende, Miklós Jácinta, Miklós Katalin Teréz és Ráduly Zsófia – biztosította.

A nagyteremben kiállították a Váry-Sylvester Péter által összeállított, az előző huszonnégy Széchenyi-bált összefoglaló tárlatot, valamint címertani előadást hallgathattak az érdeklődők, akik tömör heraldikai bevezető után a névadó Széchenyi család címereivel, valamint a helyet biztosító zabolai Mikes család grófi címerével ismerkedhettek meg.

Az est legizgalmasabb mozzanata a bálkirálynő-választás volt. A zsűri öt lányt jelölt a táncolók közül. Miután a jelöltek párjaikkal táncoltak, a közönség férfi tagjai szavaztak. Bálkirálynőnek Szász Tímeát, első udvarhölgynek Pánczél Krisztát, másodiknak Szigyártó Eszter Hannát választották. A bálbáni címért ketten küzdöttek meg, a fergetegesebb taps Szároz Leventének kedvezett. Épp akkor következett be a baj, amikor a bálbán a bálkirálynővel táncra perdült. Akkor lepték meg a haramiák pisztolylövések közepette az ünnepséget. Szároz Leventének énekkel kellett megpuhítania a rablók szívét, de az igen nehezen ment, végül, másodszori próbálkozásra megkegyelmeztek, és visszakísérték a táncparkettre Szász Tímeát.

Közben számos tombolatárgyat sorsoltak ki, majd a The Wizard and friends tűzzsonglőrmutatványokkal szórakoztatta közönséget, végül fergeteges tűzijátékkal zárult az est.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1128
szavazógép
2019-06-18: Kármentő - Hecser László:

Városünnep zöld mező közepén?

A Barót Napok programjából nem hiányzott az irodalmi est, fiataljaink többször is felléptek, tartottak gyermekfoglalkozást, aki sportban akarta erejét összemérni másokkal, megtehette, néptáncosoknak és népdalosoknak lehetett tapsolni, hosszasan hallgathattunk fúvószenét, nem maradt el a főzőverseny sem, a sörsátrak árnyékában barátokkal lehetett jókat beszélgetni, esténként pedig a hírnevesebb fellépőknek „csápolni”.
2019-06-18: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely a harmincadik városünnepre készül

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 28. és szeptember 1. között kerül sor Kézdivásárhely városünnepére, az Őszi Sokadalomra. Az idei kiadásnak kiemelt jelentőséget ad, hogy immár harmincadik alkalommal szerveznek hasonló rendezvényt a céhes városban. A jubileumi esemény részleteiről Bokor Tibor polgármester, Ménessy Kinga Kitty főszervező és Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója számolt be sajtótájékoztatójukon.