Hírsaláta

2008. szeptember 3., szerda, Belföld

HARCRA FEL!? Az MPP Maros megyei szervezete persona non gratának nevezte az RMDSZ Maros megyei jelöltjeit, Markó Bélát és Kelemen Atillát. Tőkés András, az MPP alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, javasolni fogja az alakulat vezetőinek, hogy valamennyi választókerületben indítsanak független jelölteket ellenük. Tőkés hangsúlyozta, Kerekes Károly és Borbély László ellen például nem indítanak jelöltet, mivel ,,ők tették a dolgukat". Válaszképpen az RMDSZ Maros megyei szervezete rágalmazással és a választók félretájékoztatásával vádolta meg a polgáriakat. Mint közleményükben kifejtették, az MPP vádaskodásai ,,alaptalanok és durvák", mivel az érintett politikusok ,,sikeres, hiteles és hatékony képviselői a magyar közösségnek". (Krónika)

ÚJ REKTOR A PKE-NÉL. Dr. Horváth Gizella filozófus a Partiumi Keresztény Egyetem új rektora. Korábban tanszékvezető és dékán volt a nagyváradi felsőoktatási intézetben. Célja az intézet eredményeinek megszilárdítása. A rektori tisztségre Flóra Gábor szociológus is pályázott. Az egyetem szenátusa 11:9 arányban szavazott bizalmat Horváth Gizellának. (Duna TV)

FŐSZERKESZTŐVÁLTÁS KÉRDŐJELEKKEL. A Hargita Népe csíkszeredai napilap éléről Karda Emese menedzser leváltotta Sarány István mb. főszerkesztőt, s Kozán Istvánt bízta meg az újság vezetésével. Eljárása ellen kollégái nevében ― lapunkhoz is eljuttatott levélben ― tiltakozott Kristó Tibor, de nemtetszését fejezte ki a megyei tanács közleményében Borboly Csaba megyeitanács-elnök is. A Hargita Népe ugyanis mai napig a megyei önkormányzat tulajdonában van, s a menedzser még csak nem is konzultált döntéséről velük. A kiadó helyzetének tisztázására a megyei tanács elnöke az önkormányzat soron következő ülésén határozatot terjeszt elő egy ötfős kivizsgáló bizottság létrehozásáról, amelynek feladata szeptember végéig javaslatot tenni a kiadó jogi státusának és működési rendjének, továbbá a leváltás, illetve a kinevezés okainak tisztázására.

GAZDA A TÉVÉHEZ MEGY. Elhagyja a Krónika napilapot egyik alapító és vezető szerkesztője, Gazda Árpád, aki a közszolgálati televízió kolozsvári területi stúdiójánál riporterként folytatja majd újságírói pályafutását. (Szabadság)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2008-09-03: Közélet - Farkas Réka:

SZNT a világhálón

Megújult a Székely Nemzeti Tanács honlapja, az www.sznt.ro címen több nyelven elérhetőek a közképviseleti testület dokumentumai, cikkek, tanulmányok olvashatóak, megtalálhatóak az autonómia-népszavazás adatai, az SZNT legfrissebb hírei, közleményei, és elolvasható az autonómiastatútum.
2008-09-03: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Régiós átszervezés, valós önkormányzat
A gazdasági fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó törvényjavaslat benyújtására, illetve a helyi közigazgatási törvény módosítására készül az RMDSZ a most induló parlamenti ciklusban — jelentette be Markó Béla szövetségi elnök tegnap, kifejtve, hogy bár a megyei tanácselnököket idén (először) közvetlenül választották meg, hatásköreik változatlanok maradtak. A gazdasági régiók átszervezését célzó tervezet két-három héten belül készül el. Ugyancsak a prioritások közé sorolta a jövő évi költségvetés elfogadását, még a választások előtt.