Belföldi hírek

2008. szeptember 3., szerda, Belföld
Régiós átszervezés, valós önkormányzat

A gazdasági fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó törvényjavaslat benyújtására, illetve a helyi közigazgatási törvény módosítására készül az RMDSZ a most induló parlamenti ciklusban — jelentette be Markó Béla szövetségi elnök tegnap, kifejtve, hogy bár a megyei tanácselnököket idén (először) közvetlenül választották meg, hatásköreik változatlanok maradtak. A gazdasági régiók átszervezését célzó tervezet két-három héten belül készül el. Ugyancsak a prioritások közé sorolta a jövő évi költségvetés elfogadását, még a választások előtt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az RMDSZ felkészült, ütőképes, egyben reprezentatív csapattal vág neki a választási kampánynak, a képviselő- és szenátorjelölti lista véglegesítésével egy hosszú, bonyolult folyamat zárul le. Mindenütt a lehető legszélesebb körű konzultációra törekedtek, nemcsak a megyei és területi szervezetek, hanem a helyi közösségek, a választópolgárok bevonásával. Az RMDSZ több mint 450 szavazókörzetben indít jelöltet, ami precedens nélküli kihívást is jelent; a választási program elfogadása a szeptember 20-án összeülő Szövetségi Képviselők Tanácsára hárul. Ez nemcsak egy választási üzenet lesz, hanem átfogó, részletes program is, amely több évre előre rögzíti a teendőket. A szövetségi elnök szerint a november 30-i választásokon a választók példaértékű mozgósítására lesz szükség. Ezt a választások napját követő nemzeti ünneppel (december elseje) magyarázta, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy sokan a minivakáció okán távoznak lakhelyükről, a megváltozott rendszer pedig nem engedi meg a pótlistás szavazást. Az egyéni körzetes választási rendszerrel minőségi szempontból nem fog javulni a parlament összetétele, és erre időközben mindegyik párt képviselője rájött — mondotta. A Székely Nemzeti Tanács népszavazás-kezdeményezéséről leszögezte, hogy ,,a választások napján választásokat kell szerveznünk, és nem mást".

Románia nagyhatalom lesz?

2014-ig Európa hetedik vagy nyolcadik gazdasági hatalma lehet Románia, ha megmaradnak a jelenlegi gazdasági tendenciák — jelentette ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, aki szerint szükséges, hogy az 1989 utáni szerény és gátlásos ország státusát ambícióra és emancipációra változtassuk. A kormányfő Ausztriát hozta fel példaként, amelynek saját érdekeit szem előtt tartva sikerült gazdaságilag fejlődnie, és felkérte a román követeket, támogassák a román vállalatok projektjeit külföldön. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a román gazdaság külföldre való kiterjesztésére — mondotta a román diplomaták éves ülésén. Egy sor adatot is bemutatott, ezek alapján a következő időszakban 500 millió eurót meghaladó külföldi beruházásokra lehet számítani. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap kritikával illette Romániát, mivel az 2005-ben bevezette az egységes adókulcsot. Ez arra késztette a kormányt, hogy lemondjon a stand-by egyezség meghosszabbításáról, és egyedül kezelje gazdasági problémáit. ,,Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk rá, és ezt a tendenciát folytatnunk kell" — nyilatkozta. Tăriceanu az elmúlt évben több ízben emlegette, hogy Romániát Európa hetedik gazdasági hatalmává akarja tenni, mivel a lakosság számának és a területe nagyságának függvényében megilleti ez a hely.

Vadim marad az alelnök

A D-LP átadta az NRP-nek a szenátus alelnöki tisztségét, amelyet Corneliu Vadim Tudor foglal el — jelentette be tegnap Emil Boc pártelnök. A demokrata-liberálisok cserébe megkapják mindkét ház titkári, továbbá a szenátus gazdasági bizottságának elnöki tisztségeit, amelyek a konzervatívoké voltak az NRP-vel kötött régebbi megállapodás szerint. A váratlan D-LP—NRP egyezmény következtében a KP benne marad az Állandó Bizottságban Corneliu Pascu alelnökkel. A D-LP ezzel a KP helyére lépett, amely hétfőn felrúgta az NRP-vel a tisztségek elfoglalásáról kötött egyezséget, vezetői azonban kihangsúlyozzák, hogy ez nem jelent semmiféle politikai elkötelezettséget vagy közeledést a két alakulat között, egyszerű elosztási alkut kötöttek mindössze. Boc szerint egyenesen kizárt a D-LP és az NRP közötti politikai együttműködés. A plénum rábólintott az új házbizottságra, amelyben tehát a szociáldemokrata elnök mellett egy párttársa, egy nagyromániás, egy konzervatív és egy liberális alelnök található. Az RMDSZ-nek egyetlen embere a testületben Pete István szenátor, titkári rangban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2008-09-03: Belföld - x:

Hírsaláta

HARCRA FEL!? Az MPP Maros megyei szervezete persona non gratának nevezte az RMDSZ Maros megyei jelöltjeit, Markó Bélát és Kelemen Atillát. Tőkés András, az MPP alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, javasolni fogja az alakulat vezetőinek, hogy valamennyi választókerületben indítsanak független jelölteket ellenük. Tőkés hangsúlyozta, Kerekes Károly és Borbély László ellen például nem indítanak jelöltet, mivel ,,ők tették a dolgukat". Válaszképpen az RMDSZ Maros megyei szervezete rágalmazással és a választók félretájékoztatásával vádolta meg a polgáriakat. Mint közleményükben kifejtették, az MPP vádaskodásai ,,alaptalanok és durvák", mivel az érintett politikusok ,,sikeres, hiteles és hatékony képviselői a magyar közösségnek". (Krónika)
2008-09-03: Közélet - Bogdán László:

Bandaharcok Craiován (Magasles)

Hogy a craiovai klánok között kíméletlen harc folyik a hatalomért, az most, az egyik hírhedett alvilági figura különös halála után, mindenki előtt világos lehet. A Caiacnak becézett Mihai Pîrvu egyik üzletfelével pókerezett az oltyán főváros egyik kaszinójában. Miután ötvenezer eurót nyert, partnere, Cătălin Mavrichie éles hangon kért elégtételt, csalással vádolva Pîrvut, aki késsel támadt rá, Mavrichie pedig többször rálőtt, Pîrvu reggelre belehalt sérüléseibe.