Mi, hol, mikor?

2019. június 20., csütörtök, Mi, hol, mikor?

III. Székelyföldi Földész Fórum
Az illyefalvi KIDA Központban június 21-én, pénteken tartják a III. Székelyföldi Földész Fórumot. A rendezvény fővédnöke: ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a LAM Alapítvány elnöke. A fórum mottója: Felelősséggel nemzedékeink egészséges táplálkozásáért a Kárpát -medencében.

Főszervező a LAM Alapítvány (llyefalva) – Klárik Attila igazgató; társszervezők: Veisz János, Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, Termelők Klasztere, Nyíregyháza, valamint dr. Ratkos József elnök; AGROSIC Közösségek Közötti Társulás, Sepsiszentgyörgy – ifj. Orbán Miklós igazgató; Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság – Könczei Csaba igazgató. A pénteki program – moderátor: id. Orbán Miklós – 9 órától regisztráció; 9.30-tól elnöki felvezető, köszöntők; 10 órától prof. dr. Bardócz Zsuzsa, az MTA tagja, biokémikus, egyetemi tanár, miniszteri tanácsadó, Stuttgart Béke-díjas kutató: Génjeink és a környezet; 10.30-tól dr. Roszik Péter igazgató, Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. általános alelnök, Biokultúra Szövetség: Az ökológiai (biológia) gazdálkodás égető szükségességéről; 11 órától Könczei Csaba igazgató, Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság: A háromszéki agrárium jelene és kihívásai; 11.20-tól dr. András Csaba Dezső egyetemi adjunktus, Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem: A tej és a hús szerepe a táplálkozásban. Hitek és tévhitek, 12 órától dr. Fodor József Tamás PhD, vadgazdálkodási tudományok doktora, vadgazdálkodási szaktanácsadó: Minőségi vadgazdálkodási modell bevezetésének lehetőségei Erdély agrárkörnyezetében; 12.20-tól ifj. Orbán Miklós igazgató, Agrosic Közösségek Közötti Társulás: Szakmai tájékoztató az integrált agrárium perspektíváiról Háromszéken; 12.40-től dr. Pénzes Éva PhD, egyetemi docens, igazgató Terragro Kft., Talajoltó Mikrobiológusok Társaságának titkára: Az erózió és defláció romboló hatása a talajra, a föld termőrétege flóra és fauna életterének alakítására, lehetséges megelőzések, gyógyítások napjainkban; 13 órától Ladó Hunor kertészmérnök, falugazdász: Jövőnk záloga a Székelyföldön az ökológiai szemléletű gazdálkodás; 13.20-tól dr. Köntés Ernő Phd: Hagyományos gazdálkodás, lótartás régen és napjaikban. 14 órától díszebéd.
Szombaton szakmaturisztikai nap: 9 órától látogatás Csernátonban a Haszmann Pál Múzeumba, a Csáki Béla és Moldován Csaba gazdaságába; Kézdivásárhelyen látogatás dr. Mucsi Mihály gazdaságába, majd a Szent Anna-tóhoz és környékére.

Dokumentumfilm-vetítések
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárral közösen, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával felvidéki és délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotását mutatja be Sepsiszentgyörgyön. A Művészeti Karaván elnevezésű programban ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban a következő alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők: „Ahonnan elindultam…” – Écsi Gyӧngyi – rendező: T. Nagy Imre; A kamerás emberek – Siflis Zoltán dokumentumfilmje (Szabadka, Szerbia, operatőr: Raffai Csaba) Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A belépés ingyenes.

Mozi
A Művész mozi programja ma: 16.30-tól Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 17 órától Pokémon – Pikachu, a detektív – amerikai kalandfilm, vígjáték, románul beszélő; 18.45-től Csaló csajok – amerikai vígjáték, román felirattal; 19 órától Rossz versek – magyar vígjáték, román felirattal; 20.45-től Rocket­man – angol zenés életrajzi dráma, magyarul beszélő; 21 órától Parking – román romantikus dráma, románul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Zene
KAMARAZENE. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ és a Heart Core Kulturális Egyesület rendkívüli kamarazene koncertet szervez. Fellép Diana Jipa (hegedű) és Ștefan Doniga (zongora) – a romániai zenei élet két legaktívabb művésze Sepsiszentgyörgyön a Bástya Teremben. A koncert a Romania universalis kulturális projekt része, amelyet az Európai Unió Tanácsának román elnöksége tiszteletére szerveztek. Műsoron Enescu, Paganini, Massete, Saint-Saëns, Georgescu, Porumbescu, Yssaye, Sarasate és Bartók művei.
KLARINÉT ZENETAGOZATOSOK KONCERTJE.  Pénteken 19 órától az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében a brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozat klarinét osztályának diákjai lépnek fel: Vitályos Dorottya, Jakab Zsolt Hunor és Gondos Szabolcs. Zongorán kísér: dr. Lioara Frățilă. Felkészítő tanár: dr. Izsák Jenő. Műsoron: Donizetti, Mozart, Brahms, Saint-Saëns, Poulenc, Debussy, Sztravinszkij, Rotaru művei.
LEMEZBEMUTATÓ. A kézdivásárhelyi Petőfi moziba (For You Klub) pénteken 18 órától a IX. Rockkarácsony (2018) lemezbemutatójára várják az érdeklődőket. Fellép a marosvásárhelyi Kontrax együttes. A belépés díjtalan.

Hitvilág
ÚRNAPJA, AZ OLTÁRISZENTSÉG ÜNNEPE. Úrnapja Krisztus testének és vérének diadalünnepe, ülő ünnep a katolikus egyházban. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma a szentmisék 7.30-kor és 18 órakor kezdődnek. Az esti szentmise után tartják a szokásos úrnapi körmenetet. 17 órától a szentségimádáson az Élet a Lélekben imacsoport tagjai fogják vezetni az imaórát. * A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban 7.30-kor, 9-kor, 10.30-kor és 18 órakor lesznek szentmisék. Az esti szentmisén tartják meg az úrnapi körmenetet. * A négy oltár elkészítésére felkérik a lelkiségi csoportokat, az elsőáldozókat, hogy menjenek virágot hinteni a körmenetben.
OLVASÓKÖR. A sepsiszentgyörgyi unitárius templom melletti teremben Korodi Tünde, a nemrég alakult Olvasókör vezetője 19 órától találkozást ajánl azoknak, akik szívesen beszélgetnének kedvenc könyveikről, megosztanák olvasmányaik élményeit.

Hivatásos Nevelőszülők Napja
A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szervezésében június 21-én, pénteken 10 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum udvarán megtartják a Hivatásos Nevelőszülők Napját.

Röviden
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Kiskászonban és Kézdiszárazpatakon, pénteken Torján a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
VEZETÉKHÁLÓZAT BŐVÍTÉSE. Értesítik a lakosságot, hogy befejeződött a víz- és szennyvízvezetékek bővítése Nyujtódon, Kézdisárfalván és Kézdiszászfaluban. Így a lakosok letehetik a víz- és szennyvízhálózathoz való csatlakozási kéréseiket a Közüzemek Rt. kézdivásárhelyi székhelyénél, a Budai Nagy Antal utca 1. szám alatt. Érdeklődni a 0267 364 454-es telefonszámon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Farmacom (telefon: 0267 317 318, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon gyógyszertár teljesít szolgálatot. Honlap: colegfarmcovasna.ro.

Veterán autók seregszemléje Kézdivásárhelyen
A nagy sikerű Klausenburg Retro Racing kézdivásárhelyi kiadása pénteken 17.30-tól startol a Gábor Áron térről. Az első napon a versenyzők bemutatkozására, valamint a veterán autók szemléjére kerül sor, a futamokat szombaton 9 órától a Skat Kart-pályán követhetik az érdeklődők. Kézdivásárhely önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét, hogy pénteken az ünnepélyes start előkészítése miatt a Gábor Áron teret a Posta, a Függetlenség utca, a Mester utca és az Apafi Mihály utcától lezárják. A főtérre már reggel 8-tól nem lehet autóval behajtani. A forgalomkorlátozás 20 óráig tart. A pénteki program: 17.30-tól veterán autók seregszemléje – a versenyen részt vevő autók megérkeznek Kézdivásárhely főterére; 18.30-tól ünnepélyes start: a versenyzők bemutatkozása.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2019-06-19: Világfigyelő - :

Elnököt választanak a brit konzervatívok

Egy jelölt, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának tegnap tartott második fordulójában, amelyben ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot.
2019-06-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdialmási
MÁTYÁS VILMA
(szül. DIMÉNY)
életének 85. évében 2019. június 18-án türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2019. június 21-én, pénteken 16 órakor lesz a kézdialmási ravatalozóháztól a Szent Mihály-hegyi temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4255/b