Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A medve és a nyaralás

2019. június 20., csütörtök, Kármentő
Nagy B. Sándor

Annyi medvés történetet hallottunk, olvastunk az utóbbi időben, hogy lassan immúnissá váltunk a téma iránt, már nem szörnyülködünk azon, hogy újra betévedt a medve valamelyik falusi gazdaságba, vagy látta valaki egy-egy településen.

Valójában már csak az számít hírnek, ha embert bántott a nagyvad. Már csak nevetünk a tusnádi medvesztorikon, hogy jött és vitte az egyik hátizsákot, amelynek a dühös tulajdonosa szaladni kezdett utána, de aztán persze nem szaladt sokáig, mert rádöbbent, hogy túl sok esélye nem lenne visszaszerezni a lopott holmit...

De hát Tusnád ilyen, mindenki tudja, hogy van ott néhány olyan medve, amely előszeretettel fogyasztja a turisták ételmaradékát. Ezért a kisgyermekes szülők nyaranta csak Tusványosra szoktak kimerészkedni, a Szent Anna-tó partja már nem annyira közkedvelt szórakozóhely, mint régen. Egy kicsit sajnáljuk, hogy ilyen a helyzet, de túlságosan azért nem bánkódunk, mert nemcsak Tusnádra lehet kirándulni, ha erdőbe vágyik az ember.

Megbeszéltük a feleségemmel, hogy az ilyenkor már drágán kínált külföldi vakációzás helyett idén inkább rövidebb kirándulókörutakat szervezünk Háromszéken és Székelyföldön, hisz gyermekkorunkban is a közeli kirándulóhelyeken történő szalonnasütések, folyóparti fürdőzések voltak a legizgalmasabb nyári programjaink, nem kellett all inclusive ellátás ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Gyorsan el is döntöttük, hogy a következő hétvégén kimegyünk egyet a Vadas-tetőre, vagy csak az Árkos határában lévő erdőbe, ahol még sosem jártunk.

Pár napra rá, hogy ezt eldöntöttük, a feleségem és a kisfiam elkísérte az egyik szomszédunkat kutyát sétáltatni. Ahogy a Kőröspatak felé vezető egyik mezei ösvényen sétáltak, egyszer csak két medve bukkant elő a tó melletti akácosból, alig pár méterre tőlük. Menekültek, amilyen gyorsan csak lehetett. De hát a kőröspataki tó tényleg csak itt van a falu szélén, pár éve még naponta kibicikliztem oda a fiammal. És arrafelé szaladnak a sportolók is reggelente, és mindenki ott sétáltatja a kutyáját... Már itt sem vagyunk biztonságban? Hány medve kóricálhat a Vadas-tetőn, ha a falu határában is medvével találkozik az ember? Lefújtuk a hétvégi kirándulást.

Vajon van-e olyan erdő Háromszéken vagy bárhol Székelyföldön, ahol biztonságosan lehetne kirándulni? A sógorom Maros megyében, Erdőszentgyörgy közelében járt ugyanígy péntek délután: szaladt egy mezei úton, és egyszer csak közvetlenül előtte kibújt a medve a bozótból. Talán csak a véletlennek köszönheti, hogy megmenekült.

Egyre több vadállatot látunk az autóutak mentén is. A minap Kovászna környékén egy őzbak és egy őzgida szaladt át előttünk az úton, pár napra rá egy szarvas, a hétvégén pedig két kis rókát láttunk Vargyas határában az út szélén, amelyek olyan békések és kíváncsiak voltak, hogy akkor sem szaladtak el, amikor megállítottam az autót. Nagy élmények ezek egy kisgyereknek, de azért nincs rendben az, hogy egyre több vadállattal találkozunk közvetlen életterünkben.

Szlovéniában pár nappal ezelőtt törvényjavaslat született 200 medve és tucatnyi farkas kilövéséről, mert túl sok kárt okoznak, egyértelmű a túlszaporulat. A Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség adatai szerint tavaly nyáron 437 juhot, 50 kecskét, 42 tehenet, négy disznót, három lovat, hetven tyúkot és 32 méhkaptárt pusztítottak el a medvék Háromszéken, emellett pedig tönkretettek összesen több mint 45 hektárnyi cukorrépával, kukoricával, szójával, zabbal, illetve napraforgóval bevetett mezőgazdasági területet, valamint 95 gyümölcsfát. A hatóság szerint 2017-ben már 248 medvetámadás volt, 2016-ban 120, 2015-ben pedig 58.

Vagy túl sok az állat, vagy kevés az erdő, de egyértelmű, hogy felborult az egyensúly, amely megfelelő életkörülményeket biztosított embereknek és állatoknak egyaránt. Mi, akik városi környezetben, irodákban dolgozunk, csak olyankor szembesülünk a medvekérdéssel, ha kirándulni készülünk a szabadba, de vajon hány olyan ember él Székelyföldön, akinek a mindennapi életét is közvetlenül befolyásolja ez a probléma?...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2019-06-20: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A bizalmatlanság maradt

Lassan végéhez közeledik Románia EU-tanácsi elnöksége, amiből még az eseményekre figyelő polgár is csak az ünnepélyesnek szánt, de az elítélt szociáldemokrata politikusok kiemelt helyen való szereplése miatt kínosra sikeredett bukaresti nyitóünnepséget látta, aztán pedig a Klaus Iohannis államfő által szervezett nagyszebeni csúcstalálkozót – amelynek kapcsán a legtöbbet arról beszéltek, hogy Viorica Dăncilă kormányfőt jogosan vagy jogtalanul hagyták ki a meghívottak közül –, most pedig az a legfrissebb hír, hogy a néhány hete magára találó kormányfőnk a gyűlöletbeszéd visszaszorítását nevezte meg a féléves román elnökség kiemelt céljának.
2019-06-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kis börzéken, egyetemi városokban keresik a munkaerőt

Háromszéki munkaadók igényére szervezett állásbörzéket az előző időszakban a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség. Készruhaiparban és kereskedelemben érdekelt cégek kívántak új munkatársat toborozni, a hivatalnál egyébként kétszáznál is több szabad állásra keresnek jelentkezőt hetente. Ma Kolozsváron is népszerűsítik a háromszéki és sepsiszentgyörgyi heti állásajánlatot azon az egyetemistákat célzó rendezvényen, melynek célja, hogy a fiatalokat tanulmányaik befejezése után hazahívják szülővárosukba.