BarótElmarad a népszavazás

2007. július 12., csütörtök, Közélet

György Ervin kormánymegbízott átiratban értesítette Barót tanácsát, hogy a közigazgatásilag hozzá tartozó falvak leválását lehetővé tevő referendum megszervezéséről szóló határozatát törvénytelennek ítéli, kéri, vonják azt viszsza, ellenkező esetben a közigazgatási bírósághoz kell fordulnia. A prefektus döntése egyben azt is jelenti, hogy az augusztus ötödikére kiírt népszavazás elmarad.

A prefektus azt kifogásolja, hogy a határozathoz nem mellékelték egy szakvállalat által elkészített, a jövendőbeli községek határait körvonalazó kataszteri térképet, továbbá megállapította, hogy a tervezett közigazgatási egységek nem tennének eleget hiánytalanul a 2004/351-es törvény előírásának sem — legalább 1500 lakossal, a községfenntartást lehetővé tevő gazdasági erővel kell rendelkezniük, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű középület legyen a tulajdonukbban.

,,Bár tisztában voltam azzal, hogy a törvény előírásait figyelembe véve a kormánymegbízott más döntést nem hozhat, ennek ellenére megkönnyebbülve vettem tudomásul határozatát. Meggyőződésem, hogy a falvak leválása nem a város és a lakosság érdekeit szolgálta volna, hanem csak néhány politikai kalandor becsvágyát elégítette volna ki" — nyilatkozta Barót polgármestere, Nagy István. Az RMDSZ frakciójának elnöke, Antal Mihály lapunktól értesült György Ervin döntéséről, ezért a hogyan továbbról érdemben nem tudott nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy a Baróti Egyeztető Tanács hamarosan napirendre tűzi a kérdést, álláspontját csak azt követően ismerteti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2007-07-12: Faluvilág - Mózes László:

Lovas család Gidófalván

Mózes László felvétele
— Ha az ember dolgozik, van, s ha az ablakon kinéz, nincs — mondja kurtán a gidófalvi megélhetési lehetőségekről Pap Géza helybeli gazdaember.
2007-07-12: Közélet - Iochom István:

Födél fiataloknak (Kézdivásárhely)

Török Sándor polgármester kedden reggel ötperces rendkívüli tanácsülést hívott össze. Az ülésen Karácsony Zoltán elnökölt, és a tizenkilenc városatya közül tizenöt volt jelen.