Hírsaláta

2019. június 21., péntek, Belföld

MÉG EGY KORRUPT POLITIKUS. Korrupció miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság Mihai Voicut, aki az NLP egyik alelnökeként és az egyik megyei szervezet elnökeként olyan feltételt szabott a 2012-es önkormányzati, majd parlamenti választások előtt a befutó helyek megpályázásához, amely nem szerepelt a párt alapszabályzatában: mégpedig hogy az egyéni jelöltek pénzzel támogassák a választási kampányt. Ugyanezt szabta a politikai támogatás feltételéül azok számára, akik közintézmények vezetői pozícióját pályázták meg.

  • Mihai Voicu
    Mihai Voicu

Húsz párttagot tudott így rávenni öt- és húszezer lej közötti összegek befizetésére, az összegyűlt 290 450 lejből 156 680 lejt adott az ügy másik vádlottjának, Constantin Eneának, hogy népszerűsítő anyagokat vásároljon a 2012-es önkormányzati választási kampányhoz. Valójában viszont csak 24 873 lejt költöttek erre a célra, a maradék összeget Enea tette zsebre a Coliseum SA nevű cégen keresztül. Az ítélet kihirdetése után Voicu bejelentette, felfüggeszti párttagságát és végleg kivonul a politikából. (Főtér)

OLCSÓ AZ ÉLET MIFELÉNK. 2018-ban a romániaiak fizették a legkevesebbet az Európai Unióban egy élelmiszereket és alkoholmentes italokat tartalmazó fogyasztói kosárért, az uniós átlag 66 százalékát, derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adatsorából. A rangsor másik végén a dánok állnak, akik ugyanezért a kosárért az uniós átlag 130 százalékát fizették ki 2018-ban. Romániában a kenyér és gabonafélék ára csaknem a fele az uniós átlagnak (54 százalék), míg a hús ára az uniós átlag 63 százalékát teszi ki. Mindkét termékkategória esetében Romániában a legalacsonyabbak az árak az EU-ban. Csak a tojás, a sajt-, túrófélék és a tej esetében nem számít Románia listavezetőnek a legalacsonyabb árak tekintetében, ezek ára ugyanis az uniós átlag 93 százalékára rúg. Az alkoholtartalmú italok esetében az árak az uniós átlag 74 százalékát teszik ki Romániában és Bulgáriában, míg Finnországban 182, Írországban 177 százalékát. Az Eurostat ugyanakkor nem közölt összehasonlítást az uniós országok lakóinak keresetére vonatkozóan. (Agerpres)

MÁR HAMIS CSENDŐRÜNK IS VAN. Egész kreatív módját választotta a pénzkeresésnek egy 30 éves férfi Kolozsváron. A fiatalember csendőregyenruhára hasonlító szerelésben rótta a kincses város utcáit, majd igazoltatta a gyanútlan lakosokat és különböző szabályszegésekre hivatkozva halomra bírságolta őket. Szerencsétlenségére egy szabadidejében, civil ruhában arra sétáló valódi csendőr rájött a turpisságra és hívta a rendőrséget. (Főtér)

BAJBAN AZ AKADÉMIA. A Román Akadémia a napokban értesítette az összes alárendelt intézményét és kutatóközpontját, hogy nincs pénze a fizetésekre, és azt javasolta az intézményeknek, hogy csökkentsék a kiadásaikat, kényszerítsék az alkalmazottaikat a fizetetlen szabadságra, esetleg arra, hogy nyugdíjba vonuljanak, ugyanakkor függesszék fel az előléptetéseket. Az Ad Astra Egyesület – mely a romániai tudományos és kulturális élet legfontosabb szervezeteként határozza meg magát – szerint a Román Akadémia javaslatai törvényellenesek, tárgytalanok, illetve kontraproduktívak, és összesen 51 intézmény, 18 kutatóközpont és 6 alapítvány működését veszélyeztetik. Az egyesület ezen intézkedések helyett inkább azt javasolja, hogy az Akadémia számoljon azzal a lehetőséggel, hogyan teheti pénzzé az általa kezelt értékes hagyatékot, például ingatlanokat, gyűjteményeket, erdőket, mezőgazdasági területeket stb. Kérjen fel egy független külföldi szakértőt a vagyonfelmérésre, és az így befolyt összeg­ből, amit lehet, fordítson a román tudományos élet fejlesztésére. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-06-21: Belföld - :

Csíkszereda után Sepsiszentgyörgy (Tüntetés az úzvölgyi katonatemetőért)

A keddi csíkszeredai tüntetés után június 27-én 18 órára Sepsiszentgyörgy főterére hívja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mindazokat, akik tiltakozni kívánnak az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt, hogy együtt követeljék a katonatemető államosításának leállítását, az eredeti állapotok visszaállítását, valamint a Hargita megyei prefektus azonnali lemondását – áll az EMNP közleményében.
2019-06-21: Belföld - :

Kibúvót keres Olosz Gergely

Rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátor, akit hatalommal való visszaélésért három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.