Autópálya-akadály

2019. június 21., péntek, Belföld

Az erdélyi autópálya nyomvonalának módosítását kéri a Limes Országos Bizottság, azzal érvelve, hogy a jelenlegi tervek szerint a sztráda áthaladna a Szilágy megyei Zutor település területén felfedezett római castrum lelőhelyén.

A bizottság rámutat, az ásatások során a térségben egy római katonai tábor (castrum) nyomaira bukkantak, amelyhez hozzátartozik még egy fürdő – ezt nemrég tárták fel –, továbbá egy civilek számára fenntartott, kiterjedt lakóövezet, valamint egy temető is. Az erdélyi autópálya nyomvonala érinti a castrum egy részét, a fürdőt, illetve részben a civil települést és a temetőt is, ezért azt kérik, hogy új helyre költöztessék a tervezett autópálya-csomópontot úgy, hogy a le- és felhajtó sávok legalább 200 méter távolságra haladjanak el a lelőhelytől. A Limes Országos Bizottság ugyanakkor azt is leszögezi, kezdeményezték, hogy a zutori régészeti lelőhelyet vegyék fel az UNESCO világörökségi listájára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-06-21: Belföld - :

Kibúvót keres Olosz Gergely

Rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátor, akit hatalommal való visszaélésért három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.
2019-06-21: Belföld - :

Iohannis elégedett

Nagyon sok folyamatban lévő ügyet lezárt Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként – jelentette ki tegnap Brüsszelben, az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóján Klaus Iohannis.