Királyi udvarba költöztek a Napsugár olvasói

2019. június 27., csütörtök, Közélet

Könnyű rövid idő alatt összekovácsolódott közösséggé válniuk egymástól akár több száz kilométer távolságra élő gyermekeknek, ha már együttlétük első estéjén belekóstolhatnak a király hatvanöt cikkre vágott almájába és megérezhetik, a jóból mindenkinek egyformán jut. A Napsugár gyermeklap kedden kezdődött sepsiillyefalvi táborában minden bizonnyal nem lesz vita abból, kinek a fejére kerül korona és kik a dajkák, szakácsok – a király udvarában mindenki egyformán fontosnak érezheti magát.

  • Mindenki egyformán fontos a királyi udvarban. Albert Levente felvétele
    Mindenki egyformán fontos a királyi udvarban. Albert Levente felvétele

Kraszna, Kolozsvár, Nagyszalonta, Madéfalva, Székelykeresztúr, Kovászna, Mezőfény, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Marosvásárhely, Dicsőszentmárton és Arad Napsugár-olvasóinak színe-java rendezkedett be egy hétre a sepsiillyefalvi református vártemplom bástyáiba, valamint a várkertbe, és mielőtt megkezdték volna a bástyazászlók elkészítését, a csapatok bemutatták szülőhelyüket. Rövid történelmi, helytörténeti ismertetők hangzottak el, voltak, akik tréfás jelenetben, rigmusokba szedett szövegek révén tájékoztatták társaikat arról, miért érdemes városukba, falujukba, iskolájukba látogatni, de helyi népdalokat is hoztak magukkal, amelyeket a napokban a királyi udvar többi lakójának is megtanítanak.

Minden este új királyt választanak, a koronát ellenben a napi játékokban ki kell érdemelni. A lovagok legügyesebbje megvívhat a királlyal, miközben az udvarhölgyek a királyi kertésszel paroláznak. A bástyabejárónál panaszzsákot helyeztek el a névvel aláírt levelek számára, arról pedig, hogy a programokra pontosan érkezzenek a táborlakók, futárok gondoskodnak.

Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője lapunknak elmondta: a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő, a Mesék szárnyán mesevetélkedő, a Barangolás Európában verseny és a Kurutty Általános Műveltségi Vetélkedő nyertesein kívül a Napsugár legszorgalmasabb bélyeggyűjtői és hűséges olvasói közül is többen részt vesznek a jutalomtáborban. A Napsugár tízezres és a Szivárvány tizenhatezres olvasótáborához olyan gyermekek tartoznak, akik szeretnek olvasni, kedvelik a kreatív játékokat, a vetélkedőket, egyfajta válogatott társaság, akik minden bizonnyal később is a könyvet választják a televízió helyett – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2019-06-27: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Viharban

Csattog az ég, zúdul az ár, kopog a jégeső, törnek a fák, dőlnek a falak, szakadnak a tetők, odavész a termés, százával mennek tönkre a gazdaságok, azaz emberéletek. Hetek óta majd mindennapos a viharriadó, már tornádótól is rettegnünk kell, segítség pedig nincs. A legnagyobb bajban a katasztrófavédők ugyan többnyire ott vannak, hirtelenjében a kisebb-nagyobb vezetők is ígérgetnek ezt-azt, de a veszedelem múltával minden marad a régiben, a kárvallott polgár csak magára, családjára, jó esetben közösségére számíthat a takarításban és az újjáépítésben.
2019-06-27: Közélet - Nagy D. István:

Külön gyűjtik a szerves hulladékot (Új szabályokat vezet be a Tega)

Ezentúl háromfelé kell válogatnunk háztartási szemetünket, az újrahasznosított és a vegyes hulladék mellett külön kell gyűjtenünk a szerves maradékokat. Egyelőre kísérleti jelleggel, a Szemerja negyedben vezetik be az új rendszert.