A Partiumban is elindítjákAláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

2019. június 28., péntek, Belföld

Ma kezdi meg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Partiumban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését támogató aláírások gyűjtését – közölte tegnap a párt.

„Az EMNP megalakulásától kezdve fő programpontjának tekinti a történelmi régiók romániai visszaállítását. Hisszük és valljuk: nemcsak a magyar közösségek területi autonómiájára van szükség, hanem arra is, hogy az összes történelmi régió saját pénzügyi és közigazgatási hatáskörökkel rendelkezzen. Tulajdonképpen nem kérünk mást, mint a német modell romániai alkalmazását, hiszen ami Németországban működik, az nekünk is megfelel” – fejtette ki Csomortányi István. Az EMNP elnöke rámutatott: a román kormányzatok mindmáig adósak maradtak az ország közigazgatási átalakításával, az 1968-as megyereform pedig szerinte kifejezetten káros volt a magyar közösségekre nézve.

„Az SZNT európai polgári kezdeményezése szoros össze­függésben van a történelmi régiókkal, ez ugyanis – a Minority SafePackhez képest – már nem csupán nyelvi és kulturális jogokról, hanem földrajzi területekről és költségvetési forrásokról is szól. Célunk, hogy az Európai Unió parlamentje úgy szabályozza az uniós kohéziós politikákat, hogy a tagállamok az EU-s forrásokat ne hasznosíthassák valamely régió kárára, elsorvasztására” – szögezte le Csomortányi. Megjegyezte: történelmi régió alatt olyan földrajzi egységeket értenek, melyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságokkal rendelkeznek. Úgy vélekedett: nem csak a magyarok által lakott régióknak származna előnyük a kezdeményezésből, így azt akár román nemzetiségűek is nyugodt szívvel támogathatják.

A pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatóján elhangzott: pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke közösen megkoszorúzzák a nagyváradi várban nemrég felavatott, Szent László sírját jelölő emlékhelyet, majd ezt követően tájékoztató fórumot tartanak, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az európai polgári kezdeményezéshez kötődő partiumi aláírásgyűjtés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2019-06-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Sárkánydomb helyett kőtenger (Befejezik a főteret)

Egyetlen szónyi ellenvetés nélkül jóváhagyta Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa a főtér befejezését. A határozat elfogadásával négyéves konfliktus záródik le, a városközpontban éktelenkedő terület – amely az év nagyobbik részében óriás homokozóra emlékeztet – pedig végre formát ölt. Igaz, nem olyant, amilyent a városvezetők szerettek volna: zöld növénnyel borított sárkánydomb helyett szürkére kövezett lapos felület lesz a prefektúra és a megyeháza előtti részen.
2019-06-28: Világfigyelő - :

A szlovák államfő ellátogat a Gombaszögi Nyári Táborba

Zuzana Čaputová szlovák államfő elfogadta a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek meghívását, és július 17-én egy nyilvános beszélgetésen találkozik a táborozókkal – adták hírül a magyar diáktábor honlapján (www.gombaszog.sk).