Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Két sportlétesítménnyel gazdagodik Barót

2019. június 28., péntek, Közélet

Barót tanácsa kedden tartott ülésén úgy döntött, két telket is átad az Országos Beruházási Társaságnak (CNI), hogy az sportlétesítményeket hozzon létre a város területén. Nagy István független és a két néppárti tanácstag szerint szükség van az ilyen jellegű beruházásokra, de nem ott, s nem úgy, ahogy a városháza jónak látja, ezért a szavazáskor tartózkodtak.

A határozattervezetet ismertető Lázár-Kiss Barna András polgármester elmondta: az országos társaság jelezte, amennyiben rendelkezésükre bocsátanak egy 164 × 86 méter nagyságú területet, oda labdarúgópályát, 20 × 40 méteres edzőpályát, öltözőt és 750 férőhelyes lelátót építenek. A hivatal szakembereivel számba vették a telkeket, s úgy látták, a feltételeknek csak a Technika-telepen lévő terület felel meg. Igaz, hogy távol esik a központtól – ismerte el –, de úgy véli, mégsem elszigetelt, nehezen megközelítő helyről van szó, hiszen itt lesz a 131-es megyei út bekötője, ami pedig belátható időn belül megépül. „Barót csak profitálna a beruházásból, hiszen egyetlen lejébe sem kerülne a tervek megvalósítása, viszont egy korszerű épületegyütteshez jutna. Meggyőződésem, hogy mindenképp megéri a projektben részt venni, még akkor is, ha kicsit távolabb épül a sportbázis a várostól, ezért azt javaslom, a telket ideiglenesen adjuk át az építőnek” – mondotta.

Nagy István üdvözölte, hogy a városvezetés odafigyel a sportbázisfejlesztésre, de szerinte elhibázott lenne, ha ahelyett, hogy a már meglévőt modernizálnák, a várostól távol építkeznének. Mint mondotta, a kiszemelt területet az ő polgármestersége idején vásárolták, s azt szerették volna, ha az államtól még visszakövetelt húsz hektárral kiegészítve ipari parkot hozhatnának ott létre. Aztán miután az állam sem adta vissza a területet, és az ipari park ötletét is megtámadták a cementgyár létesítését célzó felvetés miatt, minden dugába dőlt. Véleménye viszont továbbra is az, hogy a Technika-telepen nem mást, hanem gazdasági tevékenységet kell végezni.

Nagy István nem tartotta jó ötletnek azt sem, hogy az Országos Beruházási Társaságnak átadják a középiskola és az általános iskola udvarának egy részét, hogy az oda sporttermet és öltözőt építsen. A független képviselő szerint nem üdvös, hogy a két, néha egymással civakodó intézmény – a Baróti Szabó Dávid Középiskola és a Gaál Mózes Általános Iskola – mellé még egy intézményt, a Tanulók Klubját is „bezsúfolnák”. Érvelése szerint nem a megyei tanács alárendeltségébe tartozó Tanulók Klubjának kellene pályáznia, hanem a városnak – akárcsak az ő polgármestersége ideje alatt, amikor a sportcsarnok vagy éppen az egyik ANL-s tömbház megépült.

Lázár-Kiss Barna András válaszában elmondta: ezt a típusú pályázatot csak sportiskolák vagy tanulók klubjai számára írták ki; véleménye szerint az sem jelenthet akadályt, hogy a Tanulók Klubjának nem Barót a fenntartója. „Ezek a sportlétesítmények azért készülnek, mert Románia a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság társszervezője, néhány meccset itt játszanak, és a kormány vállalta, hogy a sport népszerűsítése érdekében ezeket a termeket bő egy éven belül elkészíti. Pénzünkbe nem kerülne, és nem kellene nagy területet adnunk, mindössze a futópályán belül eső részt” – mondotta. A polgármester azt sem találta jó kifogásnak, hogy gond lenne, ha a létesítmény a Tanulók Klubjának kezelé­sében van. „Oda nem baróti és erdővidéki gyerekek járnak?” – tette fel a kérdést.

Az RMDSZ-frakció jelen levő kilenc tagja mindkét határozattervezet elfogadása mellett voksolt, az EMNP két tagja, Dimény László és Pál Levente, valamint Nagy István tartózkodott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1735
szavazógép
2019-06-28: Közélet - :

Halálos baleset

Megbénult a forgalom tegnap délután a 13E jelzésű megyei úton Zágonbárkány területén, ahol közúti baleset történt.
2019-06-28: Közélet - Fekete Réka:

Erősítik az egyházhoz kötődést (Vakációs bibliahét)

Ezen a héten elemisták és tizenévesek kezdik a napot énekkel, imával a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban, a bevezető történet elhangzása után pedig a közösségi házban folytatódik a program. A vakációs bibliahét záróeseményeként a vasárnapi istentiszteleten bemutató jelleggel ismertetik, hogy a gyülekezet két lelkésze és vallástanárok vezetésével mivel foglalkoztak a napokban a gyermekek.