Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

3400 éves palotát fedett fel az aszály Irak északi részén

2019. június 29., szombat, Magazin

A Tübingeni Egyetem kutatói szerint a legkevesebb 2000 négyzetméteres épület az ókori mezopotámiai államalakulat, Mitanni része volt, amely az i. e. 15–14. században virágzott Mezopotámia és Szíria északi részének nagy területein. A Mittani Birodalom a legkevésbé kutatott ősi közel-keleti civilizáció, ezért az új leleteknek, ismereteknek nagy régészeti jelentőségük van – írja az MTI.

  • (Címlapkép: Matthias Lang/ Benjamin Glissmann, University of Tübingen eScience-Center)
    (Címlapkép: Matthias Lang/ Benjamin Glissmann, University of Tübingen eScience-Center)

Az épületet már 2010-ben felfedezték, de csak 2018 őszén lett hozzáférhető a hosszan tartó szárazságnak köszönhetően. Az autonóm észak-iraki Kurdisztán térségében, Kemune régészeti lelőhelyen található palota tanulmányozására mindössze három hetük volt a német és kurd régészeknek, mielőtt a moszuli víztározó szintje újra emelkedni kezdett.

Olyan gyorsan ástunk, amilyen gyorsan csak tudtunk – idézte fel Ivana Puljiz, az egyetem archeológusa, hozzátéve, hogy az épület most ismét teljesen a víz alatt van.
A palota agyagtéglából épített falai nagyjából két méter magasak. A komplexum belsejében piros és kék színekben pompázó ritka falfestményeket, valamint tíz ékírásos feliratot is találtak a régészek, akik az írások egyike alapján arra követeztetnek, hogy a palota Zakhiku ókori városának része lehetett. A falfestmények az i. e. 2. évezredben valószínűleg gyakoriak voltak a közel-keleti palotákban, épen maradt freskók azonban nagyon ritkán kerülnek elő, ezért a kemunei falfreskók régészeti szenzációnak számítanak – közölte Puljiz.

Fénykorában a palota egy megemelt teraszon magasodhatott a völgy fölé, mindössze 20 méterre a Tigris akkori keleti partjától. A Mittani-korszakban agyagtéglából emelt monumentális teraszfallal szilárdíthatták meg a lejtős talajt a palota nyugati oldala mentén. A palotához észak felől egy nagyobb város csatlakozhatott. A térséget az 1980-as évek közepén, a moszuli duzzasztógát megépülte után árasztotta el a víz.

A lelet az egyik legjelentősebb régészeti felfedezés a térségben az elmúlt évtizedekben – idézte az egyetem közleménye Haszan Ahmed Kaszim kurd régészt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2019-06-29: Magazin - :

Sikerült kijavítani a rosszul restaurált szobrot

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlék szobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart tavaly Spanyolországban.
2019-06-29: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz
Hogy mit láttam? Elmondhatom.
De legjobb, ha lerajzolom.
Megláthatod te is velem,
csak nézd, csak nézd a jobb kezem.