Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sikerült kijavítani a rosszul restaurált szobrot

2019. június 29., szombat, Magazin

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlék szobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart tavaly Spanyolországban.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

Az északkelet-spanyolországi Estella település plébániáján található, sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló, hispán-flamand gótikus stílusú, festett fa lovas szobor az eredeti finom árnyalatok helyett homogén, erős színeket kapott, amivel inkább egy vidámparki körhinta figurájára emlékeztetett, mint több száz éves műalkotásra.
A szobor a hozzáértő felújítás után azonban most „visszakapta méltóságát” – nyilatkozta a spanyol sajtónak Rocío Salas, a spanyol restaurátorok szövetségének (Acre) szóvivője.

A szervezet a múlt évben feljelentést is tett az ügyben, amelynek nyomán a Szent Mihály-plébánia és az általa a felújítással megbízott helyi kézművesbolt egyenként hatezer eurós pénzbüntetést kapott. Az Acre szóvivője szerint a szankció mértéke nem áll arányban az okozott kár nagyságával, mivel a szobor 45 százaléka tönkrement, az eredeti állapotot már nem tudták helyreállítani.

Hangsúlyozta, hogy a felújított műkincs a 30 ezer euró értékű restauráló munka után most „nagyszerű látványt nyújt”, mégis sokkal jobb lett volna, ha nem nyúlnak hozzá avatatlan kezek. A hasonló, jó szándékú amatőrök okozta károk elkerülése érdekében pedig a jelenleginél jóval szigorúbb szabályozást tartana szükségesnek.

Spanyolországban nem ez az első restaurálási botrány, amely bejárta a világsajtót. Néhány éve az aragóniai Borja falu templomi gyülekezetének egyik tagja döntött úgy, hogy maga restaurálja Elias García Martínez Ecce Homo című freskóját. A képzetlen és botcsinálta festő keze alatt az eredeti, Jézus Krisztust ábrázoló kép szinte felismerhetetlenné vált.  A rosszul sikerült restaurálási kísérlet hatalmas reklámot csinált a településnek, a Moncsicsi és Bundás Jézus gúnynévvel illetett falfestményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni.

Estellában azonban nem vágytak efféle hírnévre. A szobrot a botrány kipattanása után elzárták a nyilvánosság elől, az csak most, a felújítás után látható újra.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2019-06-29: Magazin - :

Aranyérmes Pacsirták

Kárpát-medencei szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tanítványai, akik a 10. alkalommal megszervezett Dunán innen, Tiszán túl című vetélkedő kiemelt arany-, illetve bronzérmét hozták el – derül ki a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tájékoztatójából.
2019-06-29: Magazin - :

3400 éves palotát fedett fel az aszály Irak északi részén

A Tübingeni Egyetem kutatói szerint a legkevesebb 2000 négyzetméteres épület az ókori mezopotámiai államalakulat, Mitanni része volt, amely az i. e. 15–14. században virágzott Mezopotámia és Szíria északi részének nagy területein. A Mittani Birodalom a legkevésbé kutatott ősi közel-keleti civilizáció, ezért az új leleteknek, ismereteknek nagy régészeti jelentőségük van – írja az MTI.