Új kalap a régi gárdán

2019. július 1., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A meglepetés az SZDP szombati rendkívüli kongresszusán inkább az volt, hogy kint senki sem tüntetett, mint legutóbb, amikor a már börtönben ülő Liviu Dragnea közfelkiáltással újíttatta meg pártelnöki tisztségét. A mindeddig bábjának tekintett Viorica Dăncilă kormányfő ennél több bátorságot mutatott, szabad választást hirdetett, és voltak ellenjelöltjei, akik nem kevés szavazatot kaptak.

Valójában azonban színjátékot láttunk, a szerepek előre le voltak osztva, s ha nem is tudott mindenki hiba nélkül komédiázni, egészében jól sikerült a produkció, mármint a szociáldemokraták szemszögéből, akik kétségbeesetten próbálják visszanyerni népszerűségüket. A Dragnea eltűnése után meglepően magabiztossá vált kormányfőt nem azért választották meg pártelnöknek, mert ő a legrátermettebb, hanem mert nála van a kincstár kulcsa, és mert a „vörös bárók” saját tetszésük szerint tudják mozgatni. A kongresszus előtt Viorica Dăncilă többek jóindulatát megvásárolta kinevezésekkel, és az sem véletlen, hogy a polgármestereknek is külön nyugdíjat juttató közigazgatási kódex épp néhány napja sürgősségi kormányrendeletben öltött alakot.

A még mindig legerősebb román párt amúgy máig nem tudott megszabadulni a mindent megszépítő kommunista örökségtől: a már másfél éve hivatalban levő miniszterelnök olyan rózsás képet festett az ország helyzetéről, amely csak azt bizonyítja, hogy vezetői milyen távolra szakadtak az egyszerű polgárok hétköznapi gondjaitól. Dübörög a gazdaság, mondta diadalmasan, de elhallgatta, hogy az infláció is nálunk a legnagyobb az Európai Unióban. Emeltük a munkabéreket, folytatta, de egy szót sem vesztegetett arra, hogy csak az állami szektor, azaz a munkavállalók egyötöde élhet kényelmesebben, a magánszféra az átgondolatlan gazdasági intézkedések következményeitől nyög. Emeljük a nyugdíjakat is, sorolta, de nem tette hozzá, hogy az államadósság is ugrásszerűen nő. A beruházásokról csak általánosságban beszélt, de megígért egy újabb autópályát, „az elejétől a végéig” – miután felmérik, hogy melyik illeszkedik a románok elvárásaihoz. Hát elég baj, hogy most sem tudják, de ez is mutatja, hogy Dragnea megtagadása és az Európa-párti nyilatkozatok csak kozmetikázási kísérletek. Véletlen lenne, hogy a kongresszuson a „más kérdés” Florin Iordache volt igazságügyi minisztert állítólag nyugatpárti utódja, Ana Birchall mellé ültették?

Árulkodó az is, hogy most a szorítóba – az ötszázalékos küszöb alá – került szövetséges párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu beszélt a párhuzamos államról, jeléül annak, hogy a Dragnea-vonal híveiről sem mondtak le. Volt még egy kis nacionalizmus (az is hoz a konyhára), az egyik hozzászólót (aki újabban gyakran látható a kormányfő kíséretében) pedig kifütyülték, de egészében véve az volt a kongresszus üzenete, hogy visszatérnek a gyökerekhez.

Az SZDP régi gárdája alapvetően nem változik.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-07-01: Közélet - Fekete Réka:

Könyvben az oltszemi Mikó-kastély

Romos falak között, de annál tartalmasabb ismertetőkkel tartottak könyvbemutatót szombat délután az oltszemi Mikó-kastélyban. Az öt esztendeje a megyei és a sepsibodoki önkormányzat tulajdonát képező, az erdélyi klasszicizmus egyik kivételes alkotását képviselő épületben több mint száz érdeklődő jelenlétében ismertették a Benczédi Sándor–Csáki Árpád szerzőpáros Az oltszemi Mikó-kastély című kötete születésének körülményeit, a kutatási munka eredményeit és hiányosságait. Az alkalomból Tamás Sándor vetített képes előadást tartott Oltszem nevének történetéről.
2019-07-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Útjavítások és forgalmi változások (Sepsiszentgyörgy)

Három utca korszerűsítése miatt több helyen is módosul a forgalmi rend Sepsiszentgyörgyön, és habár ezek ideiglenes változások, ajánlott óvatosan, a táblákat figyelve vezetni, nem megszokásból. Mindhárom utcában teljes felújítást végeznek, sor kerül a víz-, szennyvíz- és esőcsatorna-hálózat, a közvilágítási rendszer és az útburkolat cseréjére is.