Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak

2019. július 2., kedd, Magazin

Németország visszaadja a firenzei Uffizi képtárnak az a festményt, amelyet a nácik hurcoltak el 1943-ban – adta hírül a BBC hírportálja. A becslések szerint az eurómilliókat érő alkotás egy német család birtokában van. Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba.

Jan van Huysum holland mester (1682–1749) Virágváza című csendéletét először Firenzében állították ki 1824-ben. A németek akkor vitték el, amikor a második világháború idején visszavonultak. Az alkotás 1991-ben, a német újraegyesítés után bukkant fel ismét, a visszaszerzésére tett kísérletek azonban mindeddig kudarcba fulladtak.

A média szerint a meg nem nevezett család kétmillió eurót kért a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be. A német kormány Schmidt felszólítása után kereste meg annak a náci katonának a leszármazottjait, aki a festményt elvitte. A hatóság szerint a képet nem szervezett keretek között kobozták el, hanem a katona egyszerűen ellopta. Az ügyvédek szerint ezért a katona nem tekinthető a tulajdonosának, így joga sem volt örökül hagyni azt – írta a Die Zeit német lap.

A család ügyvédjei szerint azonban a katona egy piacon vásárolta meg a festményt, hogy valami ajándékot vihessen haza a feleségének, akinek lebombázták az otthonát.

A német kormány és a család közötti egyesség részletei nem ismertek.

Az Uffizi szerint a festményt II. Lipót toszkánai nagyherceg vásárolta meg a 19. század elején. Más holland mesterek műveivel együtt több mint egy évszázadon át volt kiállítva, amíg 1940-ben, Olaszország háborúba lépésekor ki nem menekítették a városból egy közeli faluba.

A szövetségesek partra szállása után a visszavonuló németek más festményekkel együtt ezt is magukkal vitték. A galériában mindeddig a festményről készült fekete-fehér fotó volt látható, rajta olaszul, angolul és németül a felirat: ellopták.

Az Uffizi német igazgatója arra szólította fel a német kormányt, hogy a nácik által elhurcolt alkotásokra ne alkalmazzák az elévülést, hanem adják vissza azokat törvényes tulajdonosaiknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 705
szavazógép
2019-07-02: Magazin - :

Meghalt Ungvári Tamás

Elhunyt Ungvári Tamás – tájékoztatta a család a Népszavát. A Széchenyi- és József Attila-díjas, a közéletben is igen aktív szerepet vállaló író, műfordító, irodalomtörténész 88 éves volt.
2019-07-02: Magazin - :

Elköltöztetik a Mona Lisát

Július közepétől a Louvre Múzeumban néhány hónapra áthelyezik a Mona Lisát, a világ talán leghíresebb festményét. Az állapot addig tart, amíg felújítják azt a különtermet, amelyet 2005-ben alakítottak át a festmény fogadására – jelentette be a párizsi múzeum.