Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elköltöztetik a Mona Lisát

2019. július 2., kedd, Magazin

Július közepétől a Louvre Múzeumban néhány hónapra áthelyezik a Mona Lisát, a világ talán leghíresebb festményét. Az állapot addig tart, amíg felújítják azt a különtermet, amelyet 2005-ben alakítottak át a festmény fogadására – jelentette be a párizsi múzeum.

  • Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
    Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Leonardo da Vinci (1452–1519) festménye mintegy száz lépéssel kerül arrébb július 16-án este a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumában, és másnap ugyanúgy látható lesz a Médicis Galériában egy 12 méter magas betonfalra helyezett, klimatizált üvegburában, mint ahogy eddig.

Az évente több mint 10 millió látogatót fogadó múzeum célja az, hogy a látogatók minél folyamatosabban tekinthessék meg a műtárgyakat az egyre szigorúbb biztonsági előírások tiszteletben tartásával. Ennek érdekében 2014 óta a Louvre-ban már több mint 34 ezer négyzetméternyi kiállítóhelyet újítottak fel. „Ez egy hatalmas felújítás kezdete a belső terekben és a kültérben is” – mondta Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója.

A Mona Lisa a múzeum leglátogatottabb termében van kiállítva, amelyet naponta több tízezren keresnek fel. „Egy városnyi ember fordul meg itt mindennap” – hangsúlyozta az igazgató. A Louvre leglátogatottabb műkincsét 2005-ben költöztették a rendelkezésre álló legnagyobb és legvilágosabb terembe. A múzeum adatai szerint Leonardo da Vinci remekművét a múzeum látogatóinak 90 százaléka tekinti meg.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 665
szavazógép
2019-07-02: Magazin - :

Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak

Németország visszaadja a firenzei Uffizi képtárnak az a festményt, amelyet a nácik hurcoltak el 1943-ban – adta hírül a BBC hírportálja. A becslések szerint az eurómilliókat érő alkotás egy német család birtokában van. Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba.
2019-07-02: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Vendégváró Csernáton

Akinek van testvértelepülése, annak van vendége is, és nagyon jól van ez így. Csernáton nem szűkölködik az ilyen kapcsolatokban, márpedig ez a fajta barátság semmivel sem semmisíthető meg, mert megköttetésekor nagyon erősek a családi kapcsok. Amikor ezeket a sorokat papírra vetettük, éppen Sármellék fiataljai voltak a helybeli iskola vendégei. Szent Péter és Pál napjára, búcsús szentmisére készültek a Csernátonhoz tartozó Ikafalván.