Hírsaláta

2008. szeptember 4., csütörtök, Belföld

FELTÉTELEZÉS. Takács Csaba volt ügyvezető elnök szerint még egy, EMNT-nek felajánlott hellyel az RMDSZ elveszíthette volna súlyát a törvényhozásban. (Transindex)

JAVUL DOBOŞ ÁLLAPOTA. A riasztó orvosi előrejelzések dacára javul a Kolozsvári U futballklub volt elnökének, Toni Doboşnak az állapota. Már nincs kómában, de továbbra is az intenzív osztályon fekszik lélegeztető gépekre kötve. A volt sportoló szombatról vasárnapra virradó éjszaka szenvedett balesetet a Tordai úton. A Kolozsvári U futballklub volt elnöke nem viselt biztonsági övet, amikor valószínűleg elaludt a volánnál, áttért a szemközti sávra, és nekiütközött egy parkoló teherautónak. A vérvizsgálatok szerint Doboş nem fogyasztott alkoholt a baleset előtt. (Paprika Rádió)

MIÉRT NINCS AUTÓPÁLYÁNK. Bár Románia 2007. január elsején belépett az unióba, az európai pénzalapokból még egyetlen eurót sem sikerült elköltenie autópályák építésére, és ennek oka a hozzá nem értés ― jelentette ki Traian Băsescu államelnök. Szerinte a romániai infrastruktúra korszerűsítésére 5,5 milliárd euró áll rendelkezésre, eddig azonban semmit nem hívtak le belőle. ,,Még most sincs véglegesített kivitelezhető tervünk, tenderfüzetünk sincs" ― vélekedett, megemlítve azonban, hogy a környezetvédelmi tervekkel jól állunk. (Realitatea)

ÖKODÍJ ZACSKÓRA. 2500 környezetbarát szatyrot osztott szét a járókelők között egy bukaresti bevásárlóközpont előtt Korodi Attila környezetvédelmi miniszter egy civil zöldszervezet képviselőinek kíséretében, ezt követően pedig bejelentette, hogy jövő évtől darabonként 20 banis illetékkel sújtják a nem lebomló anyagú, ingyenes reklámzacskókat: a kormány múlt héten elfogadta a tárca erre vonatkozó javaslatát. Az ökodíj külön tételként szerepel a számlákon, a befolyt összegekről a kereskedőknek havonta be kell számolniuk. (Mediafax)

HŐSZIGETELÉS NÉMET BANKKAL. Német bank-csoport is beszállna a romániai hőszigetelési program finanszírozásába ― derült ki az érdekeltek számára szervezett szemináriumon, amelyen önkormányzatok képviselői is részt vettek. Romániában található a legtöbb, kommunista időben épített, gyengén hőszigetelt tömbházlakás: fűtésre és meleg vízre kétszer annyit költenek, mint az unió többi tagországában. Eddig országos szinten 14 tömbházat sikerült hőszigetelni, és további 145-ön dolgoznak.

HALASZTOTTÁK FELIX PERÉT. Halasztották Dan Voiculescu perét, amelyet a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács ügynökmúltja miatt kezdeményezett. Az üggyel megbízott bírót eljárási okokból le kell cserélni, ezért tették át más időpontra a pert. A SZIVOT már két éve megállapította, hogy a politikai rendőrség beépített embere volt a Konzervatív Párt volt elnöke, és Felix álnéven jelentett. Az új jogszabály szerint azonban az ítéletet csak a törvényszék mondhatja ki. (Erdély fm)

BOTRÁNYOS ÉRETTSÉGI. Miután az idei érettségin jó néhány csalást lepleztek le, az őszi vizsgákat Bukarestben videokamerákkal figyelték. Lehet, hogy jövőre mindenhol így lesz. (România liberă)

ÍTÉLETRE VÁRVA. Utolsó szakaszába lépett a Románia és Ukrajna közötti per a hágai Nemzetközi Bíróságon. A per tárgya a fekete-tengeri Kígyók szigete, illetve az azt övező kontinentális talapzat tulajdonjoga. A térségnek elsősorban gazdasági jelentősége van. A bíróság három-hat hónap múlva hirdet ítéletet. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-09-04: Közélet - x:

Szerződések már vannak

Hetven százalékban megkötötték a szerződéseket az árvíz által tönkretett házak újjáépítésére — jelentette be a tegnapi kormányülésen Cristian David belügyminiszter. Bákó megyében száz százalékban, Iaşi megyében kilencvennyolc százalékban, Botoşani megyében nyolcvan százalékban rendezett a kérdés. Neamţ és Suceava megyében az újjáépítések alig felére, Máramaros megyében pedig harmadukra sincs szerződés. Néhány megyében a beszerzett építkezési anyagok mennyisége nem fedi a teljes szükségletet, itt fel kell gyorsítani a folyamatot – mondotta a miniszter.
2008-09-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A felelősök majd válaszolnak
A megfelelő konzultációk után a felelős intézmények ki fogják fejteni álláspontjukat a mezőgazdasági termelők követeléseiről — jelentette ki Camelia Spătaru kormányszóvivő tegnap a gazdatüntetés után. Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszter minden alkalommal hajlandó volt tárgyalni a gazdálkodókkal, és megfelelő megoldásokat keresni gondjaikra — mondotta. Bukarestben a gazdasági tárca székhelye előtt álltak meg a földművelők gépei, a jelenlevők többek között azzal is fenyegetőztek, hogy lezárják a nagyvárosokat, az országutakat és a határátkelőket mindaddig, amíg a gazdák nem juthatnak hozzá a gázolajhoz ugyanolyan áron, mint unióbeli társaik.