Belföldi hírek

2008. szeptember 4., csütörtök, Belföld
A felelősök majd válaszolnak

A megfelelő konzultációk után a felelős intézmények ki fogják fejteni álláspontjukat a mezőgazdasági termelők követeléseiről — jelentette ki Camelia Spătaru kormányszóvivő tegnap a gazdatüntetés után. Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszter minden alkalommal hajlandó volt tárgyalni a gazdálkodókkal, és megfelelő megoldásokat keresni gondjaikra — mondotta. Bukarestben a gazdasági tárca székhelye előtt álltak meg a földművelők gépei, a jelenlevők többek között azzal is fenyegetőztek, hogy lezárják a nagyvárosokat, az országutakat és a határátkelőket mindaddig, amíg a gazdák nem juthatnak hozzá a gázolajhoz ugyanolyan áron, mint unióbeli társaik.

A november 30-ra kiírt parlamenti választásokat is bojkottálni fogják, ha nem találnak megértésre. Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszter hétfőn tárgyalt Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyi miniszterrel a mezőgazdaságban használt gázolaj adójának csökkentéséről: ekkori nyilatkozata szerint reméli, hogy a gazdák jövő évtől kezdődően élvezhetik az újabb adócsökkentést. A tegnapi megmozduláson Ilie Sârbu volt mezőgazdasági miniszter, az SZDP alelnöke is megjelent, és azt ígérte, pártja hétfőn benyújt egy egyszerű, a mezőgazdaság helyzetére vonatkozó indítványt, amely tartalmazza a gazdák követeléseit. Nicolae Ştefan, az Agrostar szakszervezeti föderáció elnöke szerint az egész politikai osztálynak vállalnia kell a felelősséget a mezőgazdaságban uralkodó helyzetért, a 18 éve folyó hazugságért és korrupcióért, amikor a román termékeket a legnevetségesebb árakon adták el. A felvonulás rendes körülmények között zajlott, nem zavarta a forgalmat. A tüntetőket rendőrségi csoportok kísérték végig útvonalukon. A gazdák a kormányhoz és a parlamenthez is benyújtottak egy-egy beadványt.

Miron Mitrea lemondott

Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő veszi át a képviselőház alelnöki tisztségét Miron Mitrea volt szállításügyi minisztertől, aki tegnap bejelentette, lemond parlamenti tisztségéből, hogy a korrupcióellenes ügyészség akadálytalanul kivizsgálhassa ügyét, és eldöntse, hogy bűnvádi eljárást indít-e ellene. A hivatali visszaélésekkel gyanúba keveredett képviselő mentelmi jogának felfüggesztését már többször kérte az ügyészség, ám a parlamentnek előbb létszámhiánnyal sikerült kibújnia a kellemetlen feladat előtt, augusztusban pedig — a külön ezért összehívott rendkívüli ülésen — visszautasította az igazságszolgáltatási folyamat megkezdését. A szintén kivizsgálás előtt álló Adrian Năstase volt kormányfő korábban jelezte, hogy nem kívánja kitenni magát a szerinte politikai üldöztetésnek, Mitrea azonban úgy véli, hogy csak ártatlansága derülhet ki, ezért is mondott le képviselői mandátumáról és az ezzel járó mentelmi jogról. Az ügyészségnek azonban ugyancsak igyekeznie kell, mert a november 30-i választásokon új tisztségre pályázik a volt miniszter, és ha megválasztják, elölről kezdődhet az egész eljárás.

Eltörölnék a regisztrációs adót

Módosította a gépkocsik szennyezési díjára vonatkozó sürgősségi kormányhatározatot tegnapi összevont ülésén a szenátus költségvetési és közigazgatási bizottsága: eszerint eltörlik az adótörvényből a régi gépkocsi-regisztrációs adót, illetve az új szennyezési díjat, és egészében visszafizetik az állam által eddig beszedett összegeket, mégpedig az inflációval beszorzott értékben. A szenátorok 15 módosító javaslatot fogadtak el, a végső döntés tíz szavazattal kettő ellenében, öt tartózkodás mellett született meg. A szakbizottságoktól a szenátus plénuma elé kerül a törvénytervezet, majd a képviselőházhoz, lévén ez utóbbi a döntő szerv az ügyben.

Indítvány a távfűtésről

Románia lakossága meleg nélkül marad — a távfűtésszolgáltatás krízise címmel nyújtották be tegnap a demokrata-liberálisok egyszerű indítványukat. Bogdan Olteanu képviselőházi elnök hétfőre tűzte ki a kérdés megvitatását. A dokumentumot 64 képviselő írta alá. Emil Boc D-LP-elnök szerint a kezdeményezéssel arra szeretnék kötelezni a kormányt, hogy nagyon rövid időn belül fizesse ki tartozásait a helyi önkormányzatoknak, megakadályozandó, hogy leállítsák a távfűtést, vagy hogy a fűtésszámla óriásit ugorjon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-09-04: Belföld - x:

Hírsaláta

FELTÉTELEZÉS. Takács Csaba volt ügyvezető elnök szerint még egy, EMNT-nek felajánlott hellyel az RMDSZ elveszíthette volna súlyát a törvényhozásban. (Transindex)
2008-09-04: Közélet - Bartos Loránd:

Parkolási díjakról legközelebb (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely legutóbbi tanácsülésén határozattervezetek szerepeltek napirenden, döntöttek a költségvetés módosításáról és az Aquacov Egyesülethez való társulásról. Néhány napirendi pontot elnapoltak, köztük a fizetéses parkolás bevezetéséről szólót is, mert a tanácstagok hiányosnak ítélték az előterjesztett anyagot.